Najnovije

RUSIJA NAPADA ISLAND? Strateški bombarderi iznad Severne Evrope

Ruske vazdušno-kosmičke snage poslale su 2 od svojih 17 strateških bombardera Tu-160 da kruže severnom Evropom.

Tu-160 (Foto: RIA Novosti)

Ove letelice su najmoćniji bombarderi u ruskom arsenalu. Često se viđaju na nebu iznad Evrope dok vežbaju, testiraju NATO protivvazdušnu odbranu, a ponekad prelete i velike daljine do Sirije kako bi udarili na teroriste.

Ali, kako Forbs piše, let Tu-160 ove nedelje bio je poseban. Pre svega, mogao bi da nagovesti ruski odgovor na prvo razmeštanje bombardera američkog vazduhoplovstva B-1 u Norveškoj. Štaviše, ruski giganti su napravili retki prolaz duž rute, koja može biti veoma važna u ratu.

„Zapitajte se šta će nadzvučni Tu-160, sposoban da nosi nuklearne i konvencionalne krstareće rakete, uraditi u slučaju rata sa NATO-om. Nisu naoružani protivbrodskim projektilima, pa će njihovi ciljevi biti isključivo kopneni. A među njima mogu biti komandni centri, vazduhoplovne baze i luke“, piše list.

Ali gde? NATO lovci neprestano presreću Tu-160 u međunarodnom vazdušnom prostoru preko Crnog, Baltičkog i Severnog mora, kao i nad Severnim ledenim okeanom. To znači da u vreme rata bombarderi mogu ciljati vojne ciljeve u Ukrajini i duž severnog boka NATO-a.

Ali let Tu-160 ove nedelje bio je neobičan. Poleteli su iz baze u Engelsu na zapadu Rusije i odleteli do Severnog ledenog okeana, zatim otišli ​​na zapad do arhipelaga Špicbergen, a zatim na jug do Norveškog mora. Ruski avioni leteli su duž norveške obale i na kraju se vratili u Engels.

Par presretača MiG-31 iz vazduhoplovne baze Rogačevo na severu Rusije neko vreme je pratio bombardere dok su prolazili Karskim morem prema Arktiku. Dva norveška F-16 iz baze Bodo presrela su Tu-160 preko okeana na severnom obodu Norveške.

Faza plana leta, u kojoj se Tu-160 približio Islandu sa severa, pre nego što je skrenuo na istok, bila je veoma zanimljiva.

„Ovo bi potencijalno mogao biti signal protiv NATO vazduhoplovne patrolne misije na Islandu“, rekao je Hans Kristensen, stručnjak iz Federacije američkih naučnika iz Vašingtona.

Prema sporazumu koji je alijansa zaključila sa Islandom o patroliranju nebom, zemlje NATO-a šalju mali broj lovaca na ostrvo. Često se rotiraju i zadržavaju se na islandskoj teritoriji od nekoliko nedelja do nekoliko meseci. Među avionima nedavno na Islandu bili su britanski Tajfun, italijanski F-35 i američki F-15.

Oni patroliraju delom okeanskog neba između Grenlanda, Islanda i Velike Britanije. Ovo je takozvani "GIUK-pass". Uoči rata, NATO će sprovesti kampanju „zabranjenog pristupa“ osmišljenu da blokira sposobnost ruskih snaga da probiju ovaj prolaz u otvoreni okean.

Zauzvrat, ruske snage će pokušati da potisnu NATO snage koje štite GIUK. Misija postaje kritičnija za Moskvu jer alijansa raspoređuje sve značajnije snage duž svog severnog boka.

Pored slanja bombardera B-1 u Norvešku, američko ratno vazduhoplovstvo je takođe rasporedilo B-2 na Islandu. Stelt-bombarderi B-2 iz islandske baze mogli bi da ugroze ruske baze u regionu, posebno glavne luke koje podržavaju rusku severnu flotu.

„Ovo Island čini veoma važnom metom za ruske bombardere“, rekao je Kristensen.

Island je tvrd orah. Ali ako je bilo koja ruska letelica sposobna da uspešno izvede napad na ostrvo, to je Tu-160. Zahvaljujući velikom dometu, sposoban je da dugo kruži oko Islanda, izvan dometa lovaca. To će omogućiti Tu-160 da odabere vektor pristupa zemlji, u kojoj će ranjivost na odbranu NATO-a biti najmanja.

Rusija i NATO šalju sve više bombardera u severnu Evropu. I postaje očigledno kako će ih svaka strana iskoristiti ako novi hladni rat iznenada postane vruć.

Kako je britanska vojska šokirala naciju, saznajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA