Najnovije

JERMENSKA VOJSKA SE MENJA IZ KORENA: Zbog Karabaha prelaze na novo naoružanje

Jermenija reformiše vojsku posle neprijateljstava u Karabahu, optimizirajući brojčanu snagu vojske, prelazeći na nove sisteme naoružanja i vojne opreme, rekao je ministar odbrane Vagaršak Arutjunjan u intervjuu za RIA Novosti.

Artiljerija (Foto: Ministarstvo odbrane Jermenije)

„Sprovođenje vojne reforme u Jermeniji nije samo planirano, već se sprovodi, a naše ruske kolege su direktno uključene u ovaj proces“, rekao je Arutjunjan.

Prema njegovim rečima, glavni napori biće usmereni na razvoj sistema komandovanja i upravljanja, obaveštajne službe, elektronskog ratovanja, PVO i bespilotnih letelica, raketnih snaga i artiljerije.

O reformama se razgovaralo sa ruskom vojskom, koja je posetila Jermeniju krajem januara.

Arutjunjan je dodao da Jerevan računa na ulogu Moskve u mirovnom procesu u Karabahu.

Krajem septembra prošle godine u Nagorno-Karabahu su nastavljena neprijateljstva koja su postala nastavak dugotrajnog sukoba i dovela do žrtava među civilnim stanovništvom.

Strane su nekoliko puta pokušale da zaključe primirje, ali ispostavilo se da je tripartitni sporazum postignut u noći 10. novembra bio uspešan. Uz posredovanje Moskve, Azerbejdžan i Jermenija su se saglasili da potpuno prekinu vatru i razmene zarobljenike i tela mrtvih. Jerevan je Bakuu predao i oblasti Kelbadžar, Lačin i Agdam. Pored toga, u regionu su stacionirani ruski mirovnjaci.

Kako je ruski dron uništio leglo džihadista, pogledajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA