Najnovije

BALKAN U FOKUSU DŽOA BAJDENA! Saopštio najnovije planove, pa pomenuo i Kosovo!

Bajden je tokom posete Stejt Departmentu poručio da će obnoviti savezništva u svetu kako bi se lakše suočili sa izazovima pandemije, klimatskim promenama i drugim bezbednosnim izazovima.

DŽo Bajden. (Foto: Jutjub)

On je rekao da je pitanje izbeglica u svetu jedan od globalnih problema, a kako bi popravio moralno liderstvo, najavio je potpisivanje uredbe za obnavljanje programa prijema izbeglice.

Kao jedan od prioriteta nove administracije biće rat u Jemenu.

Bajden je objavio da je Tim Lenderking imenovan za posebnog izaslanika za Jemen.

Predsednik Amerike najavio je i povratak na "čvrste" pozicije što podrazumeva obustavljanje povlačenja vojnika iz Nemačke koje je ranije želeo da sprovede bivši predsednik Donald Tramp.

O Balkanu

Tokom posete Stejt Departmentu, Bajden nije izričito pominjao region zapadnog Balkana. Ali, kako navodi analitičar Ivica Puljić, to ne znači da ovaj deo Evrope neće biti u fokusu američke spoljne politike.

- Amerikanci, kako kaže Bajden, žele vratiti jedan proporcionalan odnos prema Srbiji, odnosno Kosovu. Oni smatraju da je Ričard Grenel na jedan način favorizovao Srbiju i sada se to želi vratiti na stare staze. Ali jedno je sigurno. Bajdenova administracija sigurno neće podržati bilo kakvu razmenu teritorija - rekao je Ivica Puljić za Al DŽaziru.

On isitiče da će u narednom periodu i Bosna biti u fokusu američke spoljne politike. 

- Bajden će želeti dovesti do nekih ispravki Dejtonskog mirovnog sporazuma - rekao je Puljić dodajući da za sada ne zna šta to konkretno znači.

Pentagon odobrio upotrebu vojske SAD! Više o tome OVDE.

Izvor: Alo

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA