Najnovije

DODIK: Znam šta će se dogoditi tom mrzitelju Srba, kao i zemlji iz koje dolazi!

Brojni političari iz RS ocenili su da je to neprihvatljiv pritisak i nametanje "kolektivne krivice" svim bosanskim Srbima.

Milorad Dodik. (Foto: Jutjub)

Vlasti Republike Srpske moraju prestati da veličaju osobe osuđene za ratne zločine jer je to jedini način da se od takvih zločina distanciraju i otvore put pomirenju u Bosni i Hercegovini, rekao je visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH Valentin Incko.

U intervjuu za sarajevsko "Oslobođenje" od subote Incko je kazao da će insistirati na svom zahtevu parlamentu RS-a da poništi odluke iz 2016. godine kojima je dodelio priznanja ratnim liderima bosanskih Srba poput Radovana Karadžića, Momčila Krajišnika i Biljane Plavšić.

Te su osobe pravosnažno osuđene za ratne zločine pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju, a Incko je od predsednika Narodne skupštine RS Nedeljka Čubrilovića pismom zatražio da se do kraja aprila ponište odluke kojima im je taj parlament dodelio posebna priznanja za nastanak RS.

Brojni političari iz RS ocenili su da je to neprihvatljiv pritisak i nametanje "kolektivne krivice" svim bosanskim Srbima. Milorad Dodik rekao je da to pismo dokazuje da Incko "mrzi sve Srbe" i ponudio je i svoje proročanstvo šta će se na kraju dogoditi Incku, ali i zemlji iz koje dolazi.

"Austrijanci su i ranije postavljali ultimatume i znamo kako su prošli. Tim ultimatumima su pravili ogromne štete srpskom narodu. Izgubili smo 35 posto svog stanovništva i 50 posto vojno sposobnog. Ali su Austrijanci ostali bez države. Nestala je Austro-Ugarska. Ja to i kroz ovu prizmu gledam, iako se on sad ovome smeje", kazao je Dodik za televiziju RS.

"Ja sam tražio skidanje kolektivne odgovornosti zbog glorifikovanja ratnih zločinaca u njihovo ime", kazao je Incko.

Nije želeo da objasni šta će se tačno dogoditi ne ispuni li parlament RS njegov zahtev do kraja aprila dodajući kako zasada ne želi govoriti o sankcijama nego očekuje odgovornu politiku.

Uhapšen kum Mila Đukanovića! Više o tome OVDE.

Izvor: jutarnji.hr

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA