Najnovije

RASKOL ZAVLADAO U NATO PAKTU: Podela Alijanse je svršeni čin

Oštra izjava američkog predsednika Joea Bidena o Vladimiru Putinu stavila je zemlje NATO-a pred težak izbor - da podrže ili odbiju stav Vašingtona, piše švedski list Svenska Dagbladet.

SAD i Rusija (Ilustracija: RIA FAN)

Prošle nedelje je američki predsednik u intervjuu za TV kanal ABC rekao da će Putin „odgovarati“ za „mešanje u američke izbore“, a takođe je rekao za njega da je ubica. Kao odgovor, ruski predsednik je poželio Bajdenu dobro zdravlje.

Ponudio je da se održi direktna i otvorena diskusija, ali na kraju razgovor nije održan. Kako je primetio portparol Kremlja Dmitrij Peskov, „američka strana nije bila spremna za ovo“.

„Raskol u NATO krugovima je svršeni čin“, kaže autor švedskih novina.

List napominje da su članice NATO-a u potpunosti zavisne od ekonomske i vojne snage SAD. Međutim, prema autoru, mnoge od njih su istovremeno zainteresovane za blisku saradnju sa Rusijom.

„Biće teško zemljama koje imaju posebne razloge da održavaju dobre odnose sa Rusima, biće teško pronaći sredinu“, naglašava se u članku.

Kao primer, autor ukazuje na „veliki gasni posao“ Rusije i Nemačke, uključujući izgradnju gasovoda Severni tok 2, rusko-turske vojne poslove, kao i interesovanje niza evropskih država za rusku vakcinu protiv virusa korona Sputnjik V.

Šta je ruska ambasada u Sarajevu odgovorila NATO alijansi, pročitajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA