Najnovije

UMORAN OD UBISTAVA: Bajden iznenada odlučio da promeni SAD po uzoru na Rusiju ili evropske zemlje (VIDEO)

Američki predsednik DŽo Bajden neočekivano je odlučio da pooštri liberalno američko zakonodavstvo u oblasti civilnog oružja, čijom se slobodom posedovanja u SAD tako ponosili. Glavni demokrata planira da zakone približi onima koji su usvojeni u Rusiji, gde postoje ograničenja koja znatno oslabljuju dostupnost vatrenog oružja civilima..

DŽo Bajden (Foto: Jutjub)

Bajden je dao glasnu izjavu nedugo nakon još jednog krvavog masakra u Atlanti (DŽordžija), gde je 21-godišnji atentator organizovao masakr u nekoliko banja. NJegove žrtve bile su deset osoba, uključujući policajca.

Situaciju je komentarisao Dmitrij Drobnicki, ruski politikolog i amerikanista, stručnjak za američku spoljnu i unutrašnju politiku.

„Predsednik DŽo Bajden pozvao je Kongres da zabrani civilni promet takozvanog jurišnog oružja. Ova kategorija prvenstveno uključuje poluautomatske i automatske puške, od kojih je najpopularnija AR-15.

U nekim državama ozbiljnije oružje, na primer, puške „Kalašnjikov“ i M-16, ne samo da su dozvoljene, čak nisu ni zabranjene. A tamo gde je automatsko oružje zabranjeno, dostupne su posebne zalihe *bump stock) koje vam omogućavaju da držite prst na okidaču, tako da ustuk svaki put izazove pritisak okidača i simulira se automatska vatra.

Neke vrste pušaka, pa čak i pištolja, ponekad se nazivaju i „jurišnim“ oružjem.

Bajden je takođe pozvao na zabranu civilne trgovine za sve vrste pušaka i proširivanje provere identiteta prilikom kupovine oružja, zatvaranje svih rupa u prodaji oružja zaobilazeći federalni sistem računovodstva i kontrole (prodaja od države do države, pre svega na internetu, maloprodajne transakcije za izložbe, prodaja prijateljima i rođacima itd.).

Kongres je 1994. godine već uveo sličnu zabranu, ali je ona uvedena na 10 godina - to je bio uslov republikanaca za usvajanje zakona. 2004. godine nastavljena je prodaja poluautomatskog civilnog oružja. Svi pokušaji produženja zabrane ili njenog ponovnog prihvatanja bili su neuspešni.

Kako su upozorili protivnici zabrane, broj ubistava se nije smanjio od donošenja zakona, a čak se povećao i broj nasilnih zločina.

Ali svaki put nakon sledećeg „pucnjave“ čuju se pozivi da se zabrani, ako ne i celo civilno oružje, onda barem oružje za „napad“. A sada je Bajden iskoristio pucnjavu u ponedeljak u prodavnici u Koloradu da ponovo pozove na zabranu određenih vrsta oružja.

Govoreći u Beloj kući, posebno je rekao: „Ne treba da čekam ni minut, a kamoli sat vremena, da bih preduzeo zdrave korake koji će spasiti živote u budućnosti i podstaći svoje kolege u Predstavničkom domu i Senatu da deluju.

U ovoj zemlji možemo ponovo zabraniti jurišno oružje i prodavnice velikog kapaciteta. To sam uradio dok sam bio senator. Moramo to ponoviti!".

Iz Bajdenovog predloga se može zaključiti da će se SAD, ukoliko bude izglasana zabrana prodaje jurišnog automatskog i poluautomatskog oružja, izjednačiti sa većinom evropskih zemalja, Rusijom, pa čak i Srbijom, koje imaju slične zabrane na snazi decenijama. Dalja sudbina predloga predsednika SAD će zavisiti od republikanaca, koji imaju snažna uporišta u državama u kojima je kupovina automatskog i poluautomatskog oružja legalna.

Kako su jemenski Huti rasturili američko oružje, pročitajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA