Najnovije

MASAKR U KOJEM JE UBIJENO 14 SRBA! Tri žrtve zločina u Starom Grackom na sudu protiv Tačija!

Povodom zločina OVK u Starom Grackom na Kosovu i Metohiji u julu 1999. godine, kada je ubijeno 14 Srba, nedavno su se tri osobe prijavile sudu u Hagu za dobijanje statusa žrtve u procesu koji se vodi protiv nekadašnjih šefova OVK pred Specijalizovanim većima Kosova (SVK) sa sedištem u Hagu.

Šiptarska zastava. (Foto: Jutjub)

Prethodno su sve osobe srpske nacionalnosti, koje su aplicirale za status žrtvi zločina OVK, počinjenih u logoru u Vrbanu, opština Vitina, dobile pozitivno mišljenje Kancelarije za zaštitu žrtava OVK i čekaju konačnu odluku suda, nakon čega će moći da istaknu svoje odštetne zahteve i formalno se uključe u proces koji je još uvek u fazi prirpema za suđenje.

Troje Srba, prijavljenih za žrtve zločina u Starom Grackom čeka mišljenje Kancelarije, na osnovu kojeg će sud doneti konačnu odluku.

Pomenute žrtve pred sudom u Hagu zastupa beogradski advokat Aleksandar Olenik, koji apeluje na sve koji smatraju da su bilo neposredne, bilo poredne žrtve (srodnici ili supružnici) zločina koje su počinili pripadnici OVK, da se prijave sudu za taj status.

Pomenuti zločini, pored niza drugih, optužnicom Specijalizovanog tužilaštva Kosova stavljaju se na teret nekadašsnjim šefovima OVK Hašimu Tačiju, Kadriju Veseljuju, Jakupu Krasnićiju i Redžepu Seljimiju.

Inače, kako kaže advokat Olenik, žrtve neće morati da svedoče pred sudom, ukoliko to ne budu želele.

"Mali je broj onih koji baš žele da svedoče pred sudom i suoče se sa optuženima ''oči u oči''. Veći broj njih nije spreman da opet prolazi kroz traume kroz koje je već prošao i izlaže se sekundarnoj viktimzaciji", ukazao je advokat.

Identitet ovih žrtvi čuva se u strogoj tajnosti i zastićen je pseudonimima - brojem.

Svi su dobili određeni stepen zaštite, u skladu sa mestom prebivališta, od kojih neki žive i dalje na teritoriji Kosova, neki u Srbiji, a neki u inostranstvu.

Najuplašenije za svoju bezbednost su žrtve koje žive na Kosovu, nešto komotnije su one iz Srbije, a svako ukidanje pritvora Tačiju i ostalim delovalo bi na njih poražavajuće.

NJihov zastupnik je upravo iz razloga njihove bezbednosti podneo sudu zahtev da se optuženima u tom predmetu, ne ukida pritvor ni pod kojim uslovima, a kako kaže, to će nastaviti da radi pred svako preispitivanje odluke o produženju pritvora.

U masakru u Starom Gracku je ubijeno 14 Srba.

Ilegalni logor OVK-a nalazio se u mestu Vrban u opštini Vitina na KiM tokom 1999. godine. U njemu su, prema optužnici, pripadnici OVK-a držali najmanje devet osoba, među kojima je najviše bilo Srba.

Pored žrtava i svedoka, čijim iskazima tužilaštvo potkrepljuje svoje tvrdnje iz optužnice, u vidu minimuma za dobijanje osuđujuće presude, pravo da apliciraju za status žrtve imaju svi koji smatraju da su oštećeni postupcima pripadnika OVK.

Žrtve mogu da budu neposredne - nad kojima je zločin direktno počinjen ili posredne, jer im je ubijen, mučen ili otet neko od članova porodice.

Prema pravilima suda, da bi dobile status žrtava, oštećene osobe moraju da za to dobiju potvrdu sudije za prethodni postupak ili sudskog veća, na preporuku Kancelarije za zaštitu žrtava.

U procesu protiv Tačija i ostalih, Kancelarija je do sada formalno sudiji za prethodni postupak predložila da odobri status žrtve za 17 osoba, a za jednu da odbije i sada se čeka odluka sudije.

Prijavljivanje žrtava i komplenta procedura je i dalje u toku, i trajaće do kraja prethodnog postupka, odnosno do početka suđenja.

Tači, Krasnići, Veselji i Seljimi terete se za niz ratnih zločina i zločina protiv čovečnosti počinjenih u 40 logora na Kosovu i severu Albanije, gde su ljudi neosnovano lišeni slobode, mučeni i ubijani. NJima preti kazna doživotnog zatvora.

U optužnici se navodi da Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići snose individualnu krivičnu odgovornost, prema različitim oblicima krivične odgovornosti, za krivična dela izvršena u kontekstu nemeđunarodnog oružanog sukoba na Kosovu, koja su bila deo raširenog i sistematskog napada na osobe za koje se sumnjalo da su bili protiv OVK.

Krivična dela koja im se stavljaju na teret izvršena u periodu najkasnije od marta 1998. do septembra 1999. na više mesta na Kosovu, kao i u Kukešu i Cahanu, u severnoj Albaniji.

Prema navodima optužnice, ta dela su izvršili pripadnici OVK protiv stotina civila i lica koja nisu bili aktivni učesnici u neprijateljstvima.

Da li svet očekuje druga globalna pandemija? Više o tome OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

 

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA