Najnovije

OBIJENE DVE SRPSKE SVETINJE NA KiM NA ZADUŠNICE! Vandali odneli novac, narod uznemiren!

Nepoznati počinioci obili su dve srpske svetinje na Kosovu i Metohiji, na Zadušnice, što je posebno uznemirilo srpski narod. Policija je obavila uviđaj i traga za počiniocima.

Pravoslavna crkva na Kosmetu. (Foto: Jutjub)

Najpre je obijena crkva Svetog Petra i Pavla u Klokotu, a zatim je stigla prijava da su lopovi provalili i u crkvu Svete Trojice u Partešu. Lopovi su iz svetinja odneli novac iz blagajne i vezenu plaštanicu.

-Činjenica da su crkve poharane i oskrnavljene baš na Zadušnice posebno govori o statusu i ugroženosti srpskih svetinja i verskoj netoleranciji koja vlada na prostoru Kosova i Metohije. Istovremeno se na ovaj način Srbima šalje poruka da u miru ne mogu ni svoje mrtve da ožale, navela je Kancarija za Kosovo i Metohiju. 

U saopštenju se navodi da se ovakvom necivlizacijskom ponašanju mora stati na put.

- Najnovije skrnavljenje svetinja pokazuje da se bez odlaganja mora povećati bezbednost u srpskim sredinama južno od Ibra. Međunarodna zajednica ima dužnost i poverenu misiju da na terenu garantuju bezbednost svima, posebno Srbima koji se gotovo svakodnevno suočavaju da pretnjama i napadima, navela je Kancelarija za KIM.

Srpska lista pozvala je policiju da hitno sprovede istragu i procesuira odgovorne za skrnavljenje crkava u opštinama Klokot i Parteš. Ova stranka navodi da je sramno da su u 21. veku verska netolerancija i skrnavljenje svetih mesta deo svakodnevice srpskog naroda na Kosovu i Metohiji pred očima Evrope i sveta.

- Pljačkanje crkve Svetog Petra i Pavla u Klokotu i crkve Svete Trojice u Partešu su tek jedni u nizu u poslednjih nekoliko nedelja, na koji nažalost nije bilo hitrih i oštrih reakcija međunarodnih predstavnika i lidera kosovskih institucija iz Prištine, što dodatno razočarava  srpski narod jer pokazuje antisrpski narativ koji je i dalje prisutan i koji toleriše napade na Srbe, srpsku imovinu kao i Srpsku pravoslavnu crkvu, saopštila je Srpska lista. A.G

Brisel i Vašington imaju nove planove za Balkan! Više o tome OVDE.

Izvor: Informer

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA