Najnovije

UKRAJINSKI TENKOVI IDU PREMA DONBASU: Sprema se ofanziva u duhu operacije Oluja (VIDEO)

Voz koji je snimljen kako se kreće u pravcu Donbasa, nosi tenkove i druga borbena vozila.

Ukrajinski tenkisti (Foto: Ministarstvo odbrane Ukrajine)

Poznati ruski vojni posmatrač Boris Rožin, koji vodi popularni blog Collonel Cassad, na stranici svog autorskog Telegram kanala daje analizu događaja koji su se odigrali poslednjih dana. NJegove zaključke prenosimo u celosti:

'’1. U kasnim popodnevnim časovima pojačano je granatiranje u pravcu Donjeck-Gorlovka. Obe strane su aktivne, uključujući upotrebu artiljerije. Najverovatnije će sutra biti izveštaja o žrtvama sa obe strane.

2. Povećan je broj snimaka ešalona sa vojnom opremom, koji se kreću istočnom Ukrajinom. Štaviše, neki od njih su zabeleženi na video snimku. Postoje izveštaji da ukrajinske oružane snage akumuliraju pešačke gorske napade u području Gorlovke (potencijalno da izvrše juriš na položaje u blizini deponije).

3. Retorika u Kijevu postaje sve više histerična i preteća, aktuelizujući temu vojnog scenarija i pokušaja rešavanja sudbine Donbasa u duhu operacije Oluja ili nedavnog rata u Karabahu. Niko nije hteo da ispuni sporazume iz Minska i neće.

4. Upravo pod ovom pričom, čisti se informativni i politički prostor, tako da u slučaju početka intenzivne faze neprijateljstava, ništa ne bi smetalo potrebnim narativima koji opravdavaju sledeće prolivanje krvi.

5. Kao i ranije, ključni faktor je stav Ruske Federacije i njena spremnost da koristi trupe Južnog vojnog okruga u slučaju pokušaja ukrajinskih oružanih snaga da silom likvidiraju DNR i LNR, kao i brzina reakcije na potencijalne ofanzivne operacije Oružanih snaga Ukrajine.

6. Sve ovo, naravno, neće nužno dovesti do ofanzivne operacije velikih razmera, SAD, na primer, mogu kontrolisanom eskalacijom da provere odgovor Ruske Federacije na takve pretnje izvođenjem snažnog sondiranja. Ako misle da će reakcija biti slaba, možda mogu dati zeleno svetlo za ofanzivu.

7. Na delu teritorije Donbasa koju su okupirale Oružane snage Ukrajine, danas je zbog dugova isključeno snabdevanje toplotnom energijom. Bila je to reklama za brigu Ukrajine za stanovnike Donbasa“.

Kako je nepoznati napadač zapalio tursku okupacionu zonu u Siriji, pogledajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA