Najnovije

PATRIJARH DANILO O ATANASIJU: Kakvog smo vladiku imali

NJegova svetost patrijarh rumunski Danilo izjavio je da je blaženopočivši episkop zahumsko-hercegovački Atanasije bio istaknuti teolog čije je delo značajno ne samo za Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC), nego i za celokupno pravoslavno bogoslovlje.

Patrijarh Danilo (Foto: Rumunska pravoslavna crkva)

- Preminuo je radoljubivi arhijerej i istaknuti teolog, a vest o njegovom odlasku sa ovog sveta donela je tugu u srca svih koji su ga poznavali - rekao je patrijarh Danilo u poruci povodom upokojenja vladike Atanasija objavljenoj na sajtu Eparhije zahumsko-hercegovačke.

Poglavar Rumunske pravoslavne crkve je naveo da je umirovljeni episkop zahumsko-hercegovački Atanasije napisao mnoge knjige i studije na novogrčkom, francuskom, engleskom, ruskom, bugarskom, nemačkom, italijanskom i drugim jezicima.

Patrijarh Danilo je ukazao i da je vladika Atanasije objavio veliki broj knjiga i više od 500 studija i radova i da je prevodio dela sa starogrčkog, novogrčkog, staroslovenskog, francuskog, engleskog, italijanskog i ruskog jezika.

- Dostojan učenik oca Justina Popovića, episkop Atanasije je studirao u Srbiji, Grčkoj i na Zapadu, ostavljajući za sobom mnoga dela i studije od velike vrednosti za pravoslavnu teologiju - naglasio je patrijarh rumunski.

On je naveo da su radovi vladike Atanasija iz oblasti teologije, antropologije, istorije crkve, kao i drugih oblasti.

- U njegovom delu vidimo široku otvorenost prema celom hrišćanskom svetu utemeljenu u ogromnom znanju o spisima i stavovima svetih otaca, drugih crkvenih spisatelja, ali i drevnih i savremenih filosofa, kao i pravoslavnih i nepravoslavnih teologa - rekao je patrijarh Danilo.

Prema njegovim rečima, teološko-filosofska dela vladike Atanasija tiču se savremenog doba i daju odgovore na probleme sa kojima se suočava društvo.

- Kao priznanje za njegovo teološko i filosofsko delo, postao je član Udruženja književnika Srbije, a odrednica sa njegovim imenom uvrštena je u srpsku, grčku i rusku enciklopediju - naglasio je patrijarh Danilo.

On je dodao da je vladika Atanasije bio jedan od najaktivnijih jerarha Srpske pravoslavne crkve, koji je uvek pokazivao nepokolebljivost u pravoslavnoj veri, kao i očinsku ljubav i mudrost učitelja, sveštenika i jerarha Srpske crkve.

Kako je Srbija u jednom danu ostala bez dve slavne ličnosti, pročitajte OVDE.

Izvor: SRNA

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA