Najnovije

DOVIĐENJA, NE TREBATE NAM! Iračka vojska požuruje povlačenje Amerikanaca

Iračka vojska izjavila je da nema potrebe za prisustvom stranih trupa na teritoriji zemlje. Portparol oružanih snaga Iraka, brigadni general Jahja Rasul, rekao je da će odluku o povlačenju američkog kontingenta doneti tehnički komiteti Bagdada i Vašingtona.

Iračka vojska (Foto: Jutjub)

„Iraku nije potreban nijedan američki ili strani vojnik koji bi podržao iračke trupe i ne trebaju nam nikakvi borci osim iračkih. Irak je pripremio snage sposobne da zaštite zemlju i narod“, dodao je on.

Trenutno na teritoriji Iraka boravi oko tri hiljade stranih vojnika, od čega 2,5 hiljade Amerikanaca. Bagdad poziva na njihovo povlačenje na osnovu parlamentarne odluke od 5. januara 2020.

Istovremeno, 23. aprila Centralna komanda združenih snaga (CENTCOM) saopštila je da se u bliskoj budućnosti ne planira potpuno povlačenje američkih trupa iz Iraka.

Ova izjava izazvala je kritike proiranskih grupa poput Lige pravednika. NJen lider, Kais Hazali, izrazio je uverenje da je avganistanski model jedini način za povlačenje američkih trupa iz Iraka.

Kako je sirijska vojska preuzela kontrolu nad teritorijom koju su držali Kurdi, pogledajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA