Najnovije

OVO JE POKUŠAJ SVRGAVANJA ERDOGANA: Turski političar zahteva da se američke trupe proteruju iz vojne baze Indžirlik!

Nakon Bajdenovog priznanja genocida Turske nad Jermenima turski političari zahtevaju proterivanje Amerikanaca iz vojne baze Indžirlik.

Erdogan (Foto: tccb.gov.tr)

Dogu Perinček, predsedavajući turske stranke Vatan kaže da Ankara mora da nametne trenutnu kontrolu nad zemljom i vrati američke trupe u Sjedinjene Države.

- Turske oružane snage moraju odmah uspostaviti potpunu kontrolu nad vazduhoplovnom bazom Ildžirik i i dati rok od 15 dana Amerikancima da napuste Tursku - rekao je Perinček.

Poslednjih godina se više puta pominjao ovakav scenario izbacivanja Amerike iz strateški jako važne baze Ildžirik odakle se kontroliše Bliski istok, a poslednji put nakon turske kupovine ruskog sistema S-400 nakon čega je Vašington izbacio Ankaru iz programa F-35 aviona.

Spekulacija je bilo i ranije, ali je ovo prvi put da je jedan Turski političar zvanično pomenuo proterivanje Amerikanaca.

Dogu Perinček je dodao da je priznanje genocida zapravo pokušaj svrgavanja turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana. On je podsetio na intervju sadašnjeg američkog predsednika iz 2019. godine u kojem je Bajden tvrdio da američka administracija treba da zauzme radikalno drugačiji pristup prema Turskoj i da podrži opozicione stranke u toj zemlji.

Turski komandosi ušli u Irak. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Informer

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA