Najnovije

KO IMA PRAVO NA JERUSALIM: Izraelci ili Palestinci, evo zašto Srbi ne treba da podržavaju nikog!

Srbi nemaju razloga da podržavaju ni jednu od zaraćenih strana u sukobu Izraela i Palestine - kaže Srboljub Peović sa Instituta za evropske studije.

Srboljub Peović (Foto: Jutjub/Pixabay)

- Svaka od tih zemalja je imala poteze koje se mogu tumačiti kao neprijateljske prema nama – objašnjava Peović.

On je u intervjuu za Pravdu i Helm Kast objasnio istorijat sukoba između Palestinaca i Izraelaca, istorijska prava na koja se obe strane pozivaju, kako je menjana demografska slika te teritorije, unutrašnje podele među Palestincima i unutrašnje podele među Izraelcima.

Peović kaže da je sukob u ovom trenutku odgovarao i Hamasu i premijeru Izraela Netanjahuu kome je pretilo da izgubi vlast, ali se tokom ove krize desio preokret i jedna od članica protivničke koalicije je promenila stranu.

Peović je govorio i o sudbini Hrišćana u Palestini i Izraelu kojih je nekad bilo 8 posto, a danas između 1 i 2 posto najviše zahvaljujući izraelskim vojnim operacijama. On je objasnio da sukob nije započeo raketiranjem Izraela od strane Hamasa, već nasilnim iseljavanjem nekoliko palestinskih porodica iz istočnog Jerusalima.

Zašto okolne arapske zemlje ne pomažu Palestincima, koju igru igraju SAD, Rusija i Kina u ovom sukobu i šta bi mogao da bude ishod saznajte gledajući emisiju.

General Lazarević otkrio veliku tajnu rata na Kosovu. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Pravda 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA