Najnovije

LAZANSKI O NOVOM NAORUŽENJU VOJSKE SRBIJE: Ovo smo imali u JNA, ali ...

Modernizovani tenkovi T-72B1 MS, koje je Vojska Srbija dobila od Rusije, najverovatnije imaju antineutronski oklop, što ih čini trenutno najboljim tenkovima na Balkanu, izjavio je ambasador Srbije u Rusiji Miroslav Lazanski.

Srpski tenkisti (Foto: RIA Novosti)

Komentarišući vest da je Ruska Federacija isporučila Srbiji ukupno 30 tenkova T-72, poznatih i pod nazivom "beli orao", i 30 oklopnih borbenih vozila BRDM-2, čija se vrednost procenjuje na oko 70 miliona dolara, Lazanski ukazuje da će to značajno ojačati Vojsku Srbije.

"Oklopna vozila BRDM-2 mi smo imali i u sastavu JNA, ali ovo je verzija dodatno oklopljena sa novim nišanskim osmatračkim spravama, znatno su pokretniji, motor im je jači, novijeg tipa. Dakle, oni su amfibijska vozila što je bitno pojačanje za Vojsku Srbije. O tenkovima da i ne govorim", rekao je Lazanski, prenosi portal Sputnjik.

Ambasador napominje da je unapređena verzija tenka T-72, koju je Srbija dobila od Rusije, moderniji tenk od osnovne verzije M-84, koji je bio proizvod vojne industrije SFRJ.

Govoreći o karakteristikama modernizovanih tenkova T-72, Lazanski navodi da oni imaju jači motor, kao i cev iz koje može da se ispaljuje protivoklopni vođeni projektil, a ne samo protivoklopna granata.

"Imaju bolja nišansko-osmatračka sredstva, da ne govorimo o dodatnom antineutronskom oklopu. To znači da kad taj tenk dođe pod dejstvo neutronske bombe - neutronska bomba može da eliminiše posadu, ali tenk ostaje čitav. Mislim da mu je zbog jačeg motora brzina veća, ima i jače gusenice, radioelektroniku, kompletnu opremu. Znači, on je kompletno nov. Kad gledate kako su ga modernizovali, jasno je da je njegova osnovna ljuštura ostala ista, a sve je drugo novo. Tako da je to praktično nov tenk i to je velika donacija Ruske Federacije državi Srbiji", ocenjuje ambasador Lazanski.

On je istakao da je Vojska Srbije najveće donacije dobila od Ruske Federacije - šest aviona Mig-29, 30 tenkova T-72MS i 20 oklopnih izviđačkih vozila BRDM-2MS.

O akciji KGB Belorusije pročitajte OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA