Najnovije

BUGARSKI ISTORIČAR: Odnosi Sofije i Skoplja zaglavljeni u ranom srednjem veku

Makedonsko-bugarska komisija, formirana kako bi rešila pitanja oko kojih se spore dve države, zaglavljena je u srednjem veku, tvrdi kopredsedavajući tog tela, bugarski istoričar Angel Dimitrov.

Bugarska (Foto: Ministarstvo odbrane Bugarske)

"Najveći problem je što je mešovita komisija zaglavljena u ranom srednjem veku, odnosno, makedonska strana osporava bugarski karakter Samuilovog carstva", rekao je Dimitrov bugarskim medijima.

Dimitrov smatra da makedonski istoričari protivreče spostvenim tvrdnjama, navodeći da "u srednjem veku nisu postojale nacije", ali da Samuilovo carstvo "nije bilo bugarsko već makedonsko".

Naredni, četrnaesti sastanak bugarsko-makedonske komisije najavljen je za sredinu juna. Do sada istoričari iz dve države nisu uspeli da pronađu zajednički jezik ni o jednom od niza pitanja, na čijem rešavanju insistira Sofija.

Nacionalni identitet Makedonaca pitanje je zbog kojeg Bugarska blokira početak pregovora Skoplja sa Evropskom unijom.

Dve zemlje su 2017. godine potpisale Ugovor o prijateljstvu, dobrosusedskim odnosima i saradnji, koji Skoplje smatra jedinim preduslovom za početak pregovora sa EU.

Vlasti u Sofiji smatraju da je pre početka pregovora potrebno rešiti pitanja koja se odnose na makedonski nacionalni identitet, odnosno, pitanje jezika i identiteta nacionalnih heroja, među kojima je Goce Delčev.

Bugarska navodi i da je "makedonski jezik nastao 1944. godine", te da može da se računa jedino kao "pisana regionalna forma bugarskog jezika". 

O kriminalnim klanovima koji haraju Nemačkom pročitajte OVDE.

Izvor: RTS/Plusinfo

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA