Najnovije

NATO RAZMATRA ULAZAK UKRAJINE U ALIJANSU: Poljska asistira

O pristupanju Ukrajine NATO-u razgovaraće se na samitu Alijanse u junu, izjavio predsednik Poljske Andžej Duda, prenose RIA Novosti.

Ukrajinska vojska (Foto: Ministarstvo odbrane Ukrajine)

Prema njegovim rečima, samit Severnoatlantske alijanse će se dotaći „pitanja bezbednosti Ukrajine kao takve, i s tim u vezi - bezbednosti cele Centralne Evrope“. Duda je dodao da planiraju Kijevu pokazati put potreban za pridruživanje NATO-u.

Pored toga, poljski predsednik je naglasio da će se za nedelju dana održati samit „Bukureštanske devetorice“, koji uključuje postkomunističke zemlje Istočne Evrope - Rumuniju, Bugarsku, Češku, Mađarsku, Slovačku, Poljsku, Estoniju, Letoniju i Litvaniju. Učesnici takođe planiraju da razgovaraju o bezbednosnim pitanjima, uključujući „vrlo, veoma važne teme“ Ukrajine i Belorusije.

Duda je razgovarao u Varšavi na zajedničkom brifingu sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim, koji je došao u Varšavui na proslavu Dan Ustava Poljske. Događaju su prisustvovali i lideri baltičkih država.

Ranije se u Litvaniji smatralo da će Ukrajina moći da se pridruži NATO-u i Evropskoj uniji za manje od 15 godina.

Početkom aprila, portparol NATO-a rekao je da će Alijansa pomoći Ukrajini da razvije svoju vojsku i sprovede reforme, zahvaljujući kojima će Kijev moći efikasnije da se kreće u evroatlantskom pravcu.

O novoj pretnji Donbasu pročitajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA