Najnovije

TALIBANI NEZAUSTAVLJIVO NAPREDUJU: Avganistanske snage potpuno nemoćne! (FOTO)

Oblast Šah-e Kona u okrugu Baglan-e Markazi u severnoj avganistanskoj provinciji Baglan pripala je talibanima, javila je Ariana NJuz 6. maja.

Talibani. (Foto: Jutjub)

Lokalni zvaničnici objavili su da su talibanski militanti zauzeli region bez suočavanja sa stvarnim otporom avganistanskih vladinih snaga koje su se brzo povukle.

Mohamed Safdar Mohseni, šef provincijskog saveta Baglan, rekao je za Ariana NJuz da se najmanje 60 vojnika, opremljenih oružjem i opremom sa dva kontrolna punkta, predalo talibanima.

Još neki mediji potvrdili su da su talibani nametnuli kontrolu nad dva kontrolna punkta snaga bezbednosti u Šah-e Koni. Još uvek nema podataka o žrtvama koje su pretrpele snage bezbednosti.

U međuvremenu, Ministarstvo odbrane Avganistana saopštilo je da je šef talibanskog okruga ubijen zajedno sa četiri militanta u napadu snaga bezbednosti na njihove položaje u Šah-e Koni 5. maja.

- Avganistanske nacionalne odbrambene i sigurnosne snage gađale su talibanske položaje u Šah-e-Koni sinoć, ubivši pet talibanskih militanata i ranivši još devet - navodi se u saopštenju ministarstva.

Najnoviji izveštaji otkrili su da su talibani ubili više od 200 civila i vojnog osoblja od 14. aprila, kada je predsednik DŽo Bajden najavio strog plan za povlačenje svih američkih trupa iz Avganistana do 11. septembra.

Talibani, koji tek treba da prihvate političku nagodbu sa vlastima u Kabulu, punom snagom napadaju vladine snage na mnogim frontovima.

Gde će pasti kineska raketa koja se otela kontroli? Više o tome OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA