Najnovije

GODIŠNJICA POGIBIJE SAVE KOVAČEVIĆA: Nisu ga ubedili da su Crnogorci posebna nacija

Na današnji dan, 13. juna 1943. godine, u bici na Sutjesci u Drugom svetskom ratu poginuo je komandant Treće divizije i član Vrhovnog Štaba Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije Sava Kovačević. Nakon 23 dana od pogibije proglašen je narodnim herojem.

Spomenik na Sutjesci (Foto: Jutjub)

Istoričari saglasni oko njegove surove hrabrosti, ali i bezbobzirnosti, pa i prema najrođenijima. Milovan Đilas ga opisuje kao starog predratnog komunistu.

Komunisti Milovan Đilas i Sava Kovačević upoznali su se u Gornjem Polju kod Nikšića. Milovan Đilas u svojim ratnim memoarima „Revolucionarni rat'’, opisuje njihov susret i njihov odnos.

Kada je reč o Savi Kovačeviću, Milovan Đilas piše da je „bio stari, predratni komunista, borben i požrtvovan, mada je crnogorsko vođstvo imalo jedno vreme muke s njim, jer nije priznavao Crnogorce za posebnu naciju.

Đilas dalje kaže da u kraju gde je živeo Sava Kovačević,  tj. crnogorskoj Hercegovini, „niti poznaju niti priznaju među Srbima ikakve posebnosti“.

Đilas u svojim ratnim memoarima govori o svom i Savinom prijateljstvu i o onim stvarima, koje su obojica priželjkivali i videli u onom drugom. Sava Kovačević je skončao svoj život 1943. godine u bitki na Sutjesci, a Đilas je dve godine kasnije u Borbi objavio tekst „Crnogorsko nacionalno pitanje“ i dao naciju Crnogorcima.

U članku Đilas zaključuje da su „Crnogorci poreklom Srbi“, ali da su vremenom izrasli u posebnu naciju, odnosno da su postali „posebni, drukčiji ‘Srbi’ od svih Srba, – Crnogorci“.

Kako je Knežević razotkrio nove Krivokapićeve planove, pročitajte OVDE.

Izvor: IN4S

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA