Najnovije

Nečasno je 80% sudija, mora se hapsiti i razrešavati! (VIDEO)

Sudije već sude prema Nacrtu izmena Zakona o parničnom postupku i to je samo još jedan dokaz u prilog argumentaciji da su zakon pisali ljudi vrlo spornih i moralnih i profesionalnih karakteristika, rekla je advokat Jelena Pavlović gostujući u emisiji reč produkcije Helmkast, zajedno sa kolegom advokatom Miroslavom Živkovićem.

Jelena Pavlović i Miroslav Živković (Foto: Jutjub)

Na samom početku emisije su prikazana i dva skandalazno i protivzakonita rešenja koja su donele sudije u parničnim postupcima, prema čemu se vidi da oni već primenjuju budući zakon, koji niti je donet, niti se zna da li će uopšte biti donet. Jedno je nalog za plaćanje visoke sudske takse pod pretnjom presude zbog propuštanja, a drugo je da sudija sama odlučuje o svom izuzeću.

Pavlovićeva je rekla, da za većinu članova Radne grupe, izuzev troje sudija, uopšte ne zna „kako su se tu našli“. Ali osvrnula se upravo na rad predsednika radne grupe, sudije Vrhovnog kasacionog suda Dragiše Slijepčevića.Taj sudija Slijepčević, koji je par puta istupio u medijima, da upozori na zloupotrebe, ni jednog trenutka ne kaže da masovnih tužbi ne bi bilo da postoji kolektivna zaštita. A upravo on je bio u veću Ustavnog suda koji je ukinuo kolektivnu zaštitu potrošača, i nije je vratio – ukazala je Pavlovićeva, podsetivši da je on bio i predsednik Ustavnog suda.

U vezi sporazuma koji je potpisala ministarka Maja Popović sa predsednikom Advokatske komore Srbije Viktorom Gostiljcem, rekla je da je to „privatni akt“ njih dvoje.

Ne znam na bazi čega se on usudio uopšte da ode u Ministarstvo i potpisuje bilo kakav sporazum u petak kada je za subotu bila zakazana Skupština Advokatske komore Beograda. Ne samo sa namerom da uruši tu skuoštinu, nego na neki način da artikuliše nezadovoljstvo. Oni su slušali glavne zamerke, i rekli, o-kej, sad ćemo mi to da artikulišemo. Nemojte gospodo ništa artikulisati, jer i dalje je sve što je vezano za to laž i prevara – kategorična je Jelena Pavlović.

NJen kolega Miroslav Živković je istakao da se „ne možete sporazumeti oko nečega što je protivustavno i protiv zdravog razuma“.

Zašto se taj nacrt zakona izrađuje u tajnosti? Ako je nešto tako dobro, zašto se radi tajno? Zašto ga predlažu ta volšebna, fantomska udruženja? – upitao je on.
Živković se osvrnuo na uslovljavanje suđenja plaćanjem taksi, pozvavši se na pravilo da „ne smete da ograničavate pristup sudu, koje je ustavno pravo“.

Naročita sa tim taksama. Imali smo funkcionalnu analizu pravosuđa 2014. godine,u organizaciji Evropske Unije, gde se navodi da su te takse previsoke. Samo njihova visina uslovljava pristup sudu. A šta reći sada gde vi uvodite obavezu. Jedna od zamerki analize koju je radila EU, jeste da u Srbiji ima dosta loših nacrta, da su oni jedni od glavnih krivaca za ovakvo katastrofalno stanje u pravosuđu Srbije. Takođe, i Evropski sud za ljudska prava, slučaj koji se navodi je Kreus protiv Poljske, sud navodi da ne sme taksa biti prepreka za pristup sudu – rekao je Živković.

On je istakao da sudske takse koje se plaćaju ionako ne idu sudu, već u državni budžet, a odatle se dalje raspoređuju.

Jelena Pavlović je naglasila da svi oni koji se aktivno trude da budu deo promena „imaju ozbiljnog putera na glavi“.

I to svako od njih pojedinačno, malo ko od njih se može zaobići. Tako da su njihove odluke proizvod nekih drugih ciljeva – kazala je ona.
Govoreći o sudijama, rekla je da su svega 20 procenata časni i pošteni, a ostale bi, kako je rekla „razrešavala istoga dana“. Ona je navela da službe imaju podatke i o korupciji u ovom sektoru, te treba pokrenuti hapšenja.

Islivali transkripti razgovora Mladića i Miloševiće koje možete pročitati OVDE.

Izvor: Helm Kast

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA