Najnovije

EKSKLUZIVNO! Nakon odluke Čikaga da uzme Vidovdan za svoj praznik, evo da li to znači promenu politike SAD!

Grad Čikago je prepoznao da je Vidovdan nešto što je vredno Srbima i to je nešto na čemu je radila Srpska narodna odbrana iz Čikaga. Nema puno nacionalnih zajednica ili grupa koje su tako nešto dobile, a to je da se jedan religiozni praznik proglasi za praznik grada, i to grada Čikaga koji je drugi po veličini u Americi, izjavio je ekskluzivno za Pravdu Dejan Vuksanović potpredsednik Srpske narodne odbrane, komentarišući današnju vest da je gradonačelnica Čikaga Lori Lajtfut proglasila Vidovdan za praznik grada Čikaga.

Grad Čikago slavi Vidovdan - levo Lori Lajtfut, desno Dejan Vuksanović (foto: pixabay.com, Jutjub)

On je podsetio da je SNO i ranije bila jako aktivan po pitanju jačanja značaja Srba u ovom gradu.

- Još ranije smo u kooperaciji sa konzulatom Republike Srbije izdejstvali da Čikago i Beograd postanu gradovi pobratimi, odnosno kako to u Americi kažu sestrinski gradovi, „sister cities“. Potom smo radili na projektu da grad Čikago prepozna da je Vidovdan jedan veliki praznik, budući da ima oko 400.000 Srba u Čikagu i okolini i to je jedna velika glasačka zajednica – objasnio je on.

Vuksanović ukazuje da gradonačelnica Čikaga dolazi iz redova Demokratske stranke, odnosno iz stranke predsednika SAD DŽozefa Bajdena.

- Sa tog stanovišta, ovo je bio jedan čudan gest. Videćemo da li je to znak da će Bajden ublažiti svoju politiku prema Srbiji, i da neće insistirati na priznanju Kosova. Odnosno da neće biti toliko antagonizma protiv Srba i da se neće prisiljavati da priznaju otcepljenje – izrazio je nadu sagovornik Pravde.

Upitan da li je to s druge strane samo pokušaj da se umiri srpsko glasačko telo, kaže da je i to moguće.

- To može da bude i klasična američka šargarepa, ne treba to izgubiti iz vida. Treba biti ujedno i oprezan i zahvalan – zaključuje Vuksanović.

Ranije danas, portal Serbijan miror (Srpsko ogledalo), na adresi serbianmirror.com, objavio je dokument, proklamaciju koji je potpisala gradonačelnica Lori Lajtfut.

U njemu se navodi da su se srpski imigranti počeli doseljavati u Čikago još 1880. godine, da su Beograd i Čikago još 7. juna 2005. godine postali gradovi pobratimi “formalizujući kulturne, istorijske i ekonomske veze koje postoje između Čikaga i Srbije već decenijama”, te da je Vidovdan jedan od najvećih kulturnih praznika Srba širom sveta. Na kraju dokumenta stoji datum 28. juna 2021. godine i potpis gradonačelnice.

Celokupan dokument možete pogledatiOVDE.

Zaharova je grmela: “Kosovo nije država, to je crna rupa Evrope i...” opširnije OVDE.

Izvor: Pravda, N.B.

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA