Najnovije

RUSKO ČUDO SA NEBESA: Neuhvatljivi dronovi

Nova generacija dronova „lanset” (baražna municija) biće praktično neuhvatljivi za protivvazdušnu odbranu, moći će i da deluju autonomno i da biraju najvažnije ciljeve, rekao je Aleksandar Zaharov, glavni konstruktor „ZALA Aero“ grupe, proizvođača dronova.
Očima drona (Foto: Skrinšot)

Očima drona (Foto: Skrinšot)

"Glavno je - jednostavnost upotrebe. Lakoća upravljanja i skoro potpuna otpotnost od svih sistema borbe protiv dronova. Praktično će se protiv njih biti nemoguće boriti", rekao je Zaharov televiziji „Rusija 1“.

On je pojasnio da su stručnjaci kompanije već sproveli niz borbenih eksperimenata. Nova generacija „lanseta“ će delovati po komandi operatera, ali potpuno autonomno birati mete. Operater će birati samo područje delovanja drona.

"On traži konkretno oklopno vozilo ili artiljeriju“, objasnio je on.

Dron će umeti i da bira mete. Na primer, ako vidi tenk ili sistem, odnosno radar, on će gađati radar, jer je on od veće važnosti. To je već testitirano, istakao je on.

Prema rečima glavnog konstruktora, „lanset“ će biti nemoguće potisnuti sredstvima elektronskog ratovanja, samo fizički.

Pored toga, Zaharov ističe da čak i ako takva mašina padne u ruke neprijatelja, to mu neće doneti nikakvu korist zbog „stepena zaštite“ drona.

Bespilotnu letelicu „lanset“ proizvela je kompanija „ZALA Aero“ koja je deo koncerna „Kalašnjikov“. Pored verzije „izdelije-52“ postoji i veći model letelice koji je dobio oznaku „izdelije-51“. Bespilotna letelica je modernizovana, a tom prilikom je uzeto u obzir iskustvo stečeno tokom specijalne operacije u Ukrajini. Dobio je moćnu bojevu glavu koja omogućava dronu da garantovano uništava haubice, tenkove, oklopnu tehniku, radare, protivvazduhoplovne sisteme i ljudstvo protivnika.

Baražna municija je vrsta oružja koje je sposobna da dugo leti i osmatra teren. Prilikom otkrivanja cilja, dron izvodi napad kao navođena raketa „vazduh-zemlja“.

Pročitajte OVDE šta je Bajden kupio na sajmu knjiga

Izvor: Sputnjik

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA