Najnovije

SAZNAJEMO: Si Đinping poziva Srbiju u BRIKS

Prilikom posete Beogradu, a u okviru svoje evropske turneje, kineski predsednik Si Đinping će pozvati Srbiju da se učlani u BRIKS. Podsećamo, poseta Si Đinpinga, prema navodima medija, treba da se desi u maju, a tada će posetiti još i Francusku i Mađarsku.
Si Đinping

Si Đinping

O ovome piše uticajni sajt Intelidžens Onlajn, a vest prenose i ruski mediji.

Potencijalni ulazak Srbije u BRIKS mogao bi da omogući kineskom predsedniku da se vrati prvobitnom planu proširenja bloka fokusiranom na Evropu, a ne na Bliski istok, ističe se u objavi.

Prema pisanju Intelidžens Onlajn, Vučić ozbiljno razmišlja da odustane od planova za ulazak u Evropsku uniju i umesto toga uđe u grupu BRIKS, što bi bio veliki geopolitički pomak.

Zaključak je pravedan, jer je put Srbije u EU povezan sa priznanjem nezavisnosti Kosova, a ovo je smrtna kazna za svakog srpskog političara. U međuvremenu, svet se menja, a Srbi bi mogli bolje da žive zajedno sa BRIKS-om, navodi Intelidžens Onlajn.

Srbija je pozvana da učestvuje na samitu BRIKS-a u Kazanju 2024. godine, piše ovaj sajt i dodaje da bi Srbija mogla biti prva zemlja koja će otvoriti put učlanjenja evropskih zemalja u BRIKS.

Ako se Srbija opredeli u korist BRIKS-a, onda bi drugi evropski lideri mogli da slede njen primer. Na primer, mađarski premijer Viktor Orban smatra da je EU u sadašnjem obliku neodrživa. Nesumnjivo, Orban će o ovom pitanju razgovarati sa Si Đinpingom – kineski predsednik će posle Srbije posetiti Mađarsku, piše Intelidžens Onlajn.

Pet novih zemalja zvanično se pridružilo bloku BRIKS-a u avgustu 2023. nakon samita u Johanesburgu. Saudijska Arabija, Egipat, Ujedinjeni Arapski Emirati, Etiopija i Iran pristupili su BRIKS-u 1. januara 2024. godine.

Pročitajte OVDE šta Dačić kaže o rezoluciji o Srebrenici i članstvu “Kosova” u SE

Izvor: Pravda.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA