Najnovije

NAPREDNJACI U DEFANZIVI, PLAŠE SE NARODA: Rio Tinto proteran i iz LJiga, sledi bitka za Gornji Milanovac (MAPA)

Aktuelni režim SNS pokazuje sve više znakova slabosti i povlači se pred svakim protestom građana. Poslednji u nizu primera je planina Rudnik gde je nakon opštine Topola, Ministarstvo rudarstva i energetike Republike Srbije izuzelo i opštinu LJig od najavljenih geoloških istraživanja plemenitih i obojenih metala koja se povezuju sa Rio Tintom.

Mapa istraživanja (Foto: Zdrava Srbija)

Odluka o izuzimanju LJiga koju je dala ministar Zorana Mihajlović došla je samo nekoliko dana nakon protesta građana na Rudniku.

Ministarstvo rudarstva i energetike Republike Srbije, a po ovlašćenju ministarke i zahteva privrednog društva “Dunav minerals” d.o.o iz Beograda, umanjilo je odobren istražni prostor za izvođenje geoloških istraživanja plemenitih i obojenih metala na lokalitetu “Rudnik” sa prvobitnih 83,94 km2 na 65,64km2, što predstavlja umanjenje istražnog polja za 18,30km2. Tim smanjenjem teritorija opštine Topola i LJig, koja su prvobitno obuhvaćena istraživanjem, izuzeta su novim rešenjem.

Međutim, učesnici protesta na Rudniku kažu da neće zaustaviti svoje aktivnosti dok Ministarstvo ne otkaže istraživanja na teritoriji čitave planine Rudnik. Dozvola i dalje važi za opštinu Gornji Milanovac čija lokalna vlast SNS se za sada ne oglašava o apelima građana da se najavljena istraživanja spreče.  

- Što se tiče centralnog dela Šumadije u njihovim planovima ostao je samo Gornji Milanovac. To jeste realan uspeh ali nedovoljan. Tako da nastavljamo sa protestima. Mi ćemo fizički sprečiti bilo kakve radove na Rudniku. To oni mogu kod svoje kuće da rade ako je imaju i da daju šta žele, ali kod naše kuće neće moći. Pozivam i predstavnike opštine Gornji Milanovac da se priključe ovoj borbi, valjda im je preča njihova kuća i narod od stranačke pripadnosti. Velika borba nas još očekuje, ali evo Topola i LJig su oslobođeni Rio Tinta bar na tri naredne godine, a valjda će do tada i doći oslobođenje u celoj zemlji – kaže za Pravdu Dragan Jovanović predsednik stranke Bolja Srbija.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA