Najnovije

POVLAČENJE AMERIKANACA JE OPASNO PO RUSIJU: Novi problem u Avganistanu u najavi

Rusija treba da bude spremna za priliv izbeglica iz srednjoazijskih republika, koji će biti izazvan sve većom napetošću u regionu nakon povlačenja američkih trupa iz Avganistana, rekao je ruski senator Franc Klincevič za agenciju FAN.

Avganistan (Foto: Pixabay)

Prema njegovim rečima, danas je situacija u Avganistanu takva da će dominacija Talibana u zemlji biti definitivna.

„U budućnosti će situacija u Avganistanu biti potpuno destabilizovana“, podelio je svoju prognozu Franc Klincevič. - Ali postoji jedan, moglo bi se reći, pozitivan trenutak: Talibani nemaju cilj izvan zemlje, ne pokušavaju da šire svoj uticaj, kao što to čini Islamska država ili Al Kaida“, nastavlja senator.

U Avganistanu će biti ozbiljnih problema sa izbeglicama koje žele da odu u druge zemlje, nastavio je bivši senator.

„Oni koji su bogatiji leteće u Evropu. Oni koji su siromašniji, istovremeno oni koji su povezani sa vlastima i plaše se odmazde, počeće da odlaze u republike Centralne Azije“, zaključio je političar. „Ali pod tim izgovorom i drugi ljudi će napustiti Avganistan, pokušavajući da destabilizuju situaciju u regionu. U ovom slučaju govorimo o određenoj strategiji američkih specijalnih službi. Ovo se mora reći iskreno: ovo nije fantazija, već strategija. Događaji će se razvijati tako da će destabilizacijom situacije u republikama Centralne Azije rasti napetost na granici sa Rusijom. Kao rezultat, oni će prirodno bežati u Rusiju “, smatra on.

Franc Klincevič je izrazio mišljenje da se američke trupe neće u potpunosti povući iz regiona, uprkos izjavama političkih elita.

„Amerikanci će ostati da bi, ako je potrebno, uticali na situaciju na njima povoljan način“, primetio je on. - Vašington će i dalje finansirati i naoružavati predstavnike raznih terorističkih i ekstremističkih organizacija, koje osim što zarađuju u ratu, ništa ne vide same. Po relativno niskim troškovima, žarište nestabilnosti će puzati i sukobi će se ozbiljno rasplamsati“.

Političar je upozorio da će avganistansko pitanje na kraju uticati na Rusiju.

„Moraćemo da rešimo probleme sa pojavom izbeglica i da pomognemo našim partnerima u ZND i drugim organizacijama na postsovjetskom prostoru“, rekao je Franc Klincevič. - O ovoj pretnji govorio sam i pre pet i deset godina. I sada, u jednom ili drugom obliku, vidim potvrdu svojih zapažanja i zaključaka“, rezimira ruski političar.

Zašto NATO ne može da pobedi Rusiju na Crnom moru, saznajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA