Najnovije

OTKUD TOLIKO INDIJACA U SRBIJI? Ovako to vlast objašnjava

Ana Brnabić: Karantin turizam ne postoji, postoje samo pravila, procedure i standardi. – Miodrag Popović: Oni su gosti Beograda i ušli su na legalan način, poštujući procedure ulaska, kao i svi drugi strani državljani.

Indija (Foto: Pixabay)

Po svemu sudeći, ono najlogičnije objašnjenje, odnosno da Indijci samo vole našu zemlju i koriste bezvizni režim i popuštanje mera da bi uživali u njenim lepotama, u ovom slučaju ne važi.

– Mi smo na zelenoj listi zemalja, odnosno imamo nisku stopu zaraženih, i putnici koji imaju dokaz da su u takvoj zemlji proveli duže od 14 dana lakše mogu da uđu u zemlje poput Saudijske Arabije koja je njima zanimljiva zbog posla. U suprotnom, morali bi tamo da provedu 14 dana u karantinu, što bi bilo jako skupo, a o njihovom trošku. Verovatno preko Istanbula idu u zemlje koje su im odredište – objašnjava Aleksandar Seničić, predsednik Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije.

Baš zbog ove domišljatosti Indijaca, pojedini mediji su ovih dana „obogatili” srpski jezik izrazom „karantin turizam”.

Predsednica vlade Ana Brnabić kaže da „karantin turizam” ne postoji.

– Postoje samo pravila, procedure i standardi i ne možemo da odlučujemo koji državljanin iz koje zemlje je dobrodošao, a ko nije, i za koga je Srbija zatvorena, a za koga nije – rekla je Brnabićeva, a preneo Tanjug.

Zna se, kaže premijerka, ko može da uđe u Srbiju.

– Ako neko nije vakcinisan ili mi ne priznajemo te vakcine, onda mora da se poseduje PCR test star 48 sati, a uveli smo i dodatne procedure za one koji dolaze iz područja koja su u ovom trenutku rizičnija, pa za njih radimo sami dodatno PCR testove kada slete. Mislim tu, pre svega, na putnike iz Indije. Dakle, ne postoji karantin turizam – naglasila je Brnabićeva pozivajući medije da ne objavljuju takve vesti koje, kako kaže premijerka, onda prenose strani mediji kako bi nas „napadali”.

I direktor Turističke organizacije Beograda Miodrag Popović je jasan – ovi ljudi, ističe, nisu nikakvi begunci od zakona, ne izbegavaju ništa.

– Oni su gosti Beograda i ušli su na legalan način, poštujući procedure ulaska, kao i svi drugi strani državljani. Mi smo zemlja koja nema rasističke momente u ophođenju prema gostima. Nama su svi gosti isti. Ko god dođe u ovaj grad, mi smo dužni da mu pružimo naše tradicionalno gostoprimstvo i da mu omogućimo da se lepo provede koliko god da ostaje – ističe Popović i podseća na duge i tradicionalno dobre odnose sa Indijom.

On ne bi da generalizuje, pričajući o razlozima dolaska indijskih gostiju, jer iako ima dosta ljudi koji žele da odu prema Ujedinjenim Arapskim Emiratima ili Saudijskoj Arabiji i drugim zemljama u kojima rade, tu su i oni koji duže borave u Beogradu i uživaju u njegovim lepotama.

Seničić veruje da će se priliv indijskih gostiju nastaviti sve dok kod nas vlada ovakva epidemiološka situacija.

– To nisu klasični turisti, ali ima ih i po hotelima i po stanovima. Oni ovde plaćaju smeštaj i troše novac. Nije to onoliko koliko inače troše turisti, ali mi imamo neki prihod od toga – kaže Seničić.

Popović međutim, optimističnije gleda na platežnu moć ovih gostiju jer, kako kaže, nije reč o „plavim okovratnicima”, već o ljudima koji u zemljama poput Emirata rade na srednjim i visokim menadžerskim funkcijama, koji primaju prilično visoke plate i nije im žao da ih potroše.

Šta Amerika očekuje od Crne Gore, saznajte OVDE.

Izvor: Politika

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA