Najnovije

U Siriji moguć rat između Rusije i Izraela! Evo šta će se dogoditi

Američko izdanje “The National Interest” analiziralo je situaciju sa izraelskim udarima na sirijsku teritoriju, i upitalo se, da li bi ova bombardovanja mogla da izazovu rusko-izraelski sukob.

Ruska vojska u Siriji (Foto: mil.ru)

Autor materijala u časopisu “The National Interest”  analiziralo je situaciju sa izraelskim udarima na sirijsku teritoriju, i upitalo se, da li bi ova bombardovanja mogla da izazovu rusko-izraelski sukob.  tvrdi da je Izrael odlučan u nameri da se zaštiti od prisustva iranskih trupa u Siriji, a samim tim i od moguće pojave raketnih baza na tom prostoru.

Ako se u isto vreme pogoršaju odnosi s Moskvom, to će se smatrati da Sirija postaje odskočna daska za raketne napade na izraelsku teritoriju.

“The National Interest” citira neimenovani izvor u izraelskom Ministarstvu odbrane. 

Prema njegovim rečima, “Svi u Izraelu razumeju ko su Rusi, i sa kim imaju savez”. Jedini saveznik Izraela su Sjedinjene Države, a „Rusi su ovde došli iz potpuno drugačijih pobuda“. Osim toga, Moskva podržava Teheran. 

Međutim, kako pišu autori materijala, Izrael i dalje vidi pozitivne aspekte u ruskom prisustvu u Siriji. Na primer, Izraelci veruju da je Ruska Federacija odvraćajući faktor za Iran. 

Izrael je prilično spreman da podnese rusko prisustvo u Siriji, ali nikada neće tolerisati iranske trupe u neposrednoj blizini svojih granica. Dalje, autor članka postavlja pitanje da li će Izrael moći da nastavi sa napadima na proiranske jedinice u Siriji, bez izazivanja sukoba sa Rusijom?

Između dve zemlje postoji posebna telefonska linija za komunikaciju, a strane se stalno međusobno obaveštavaju o svojim postupcima. 

Istina, kako napominje “The National Interest”, takva interakcija između Oružanih snaga Rusije i IDF nije mogla sprečiti tragediju sa ruskim avionom Il-20 2018. godine. 

Autor publikacije smatra da se ovakvi incidenti ne mogu isključiti u budućnosti. Ovoga puta, žrtve izraelskih vazdušnih udara mogu biti ruski vojni savetnici ili inženjeri, koji se možda nalaze na iranskim ciljevima tokom udara.

„Ako se Izraelci i Rusi budu borili, ili ako Moskva ozbiljno zapreti Izraelu vojnom silom, da li će SAD uskočiti, da ojačaju svog dugogodišnjeg saveznika?

Na kraju publikacije autor beleži svoje glavno pitanje na koje još nema odgovora. 

Da li će slučajni sukob Izraela i Ruske Federacije dovesti do punog sukoba između Rusije i Sjedinjenih Država? 

Istovremeno, potrebno je posebno uzeti u obzir i činjenicu, da nijedna strana neće odustati od svojih planova i povući se.

Ukrajinski vojnik pobegao na stranu DNR. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Webtribune.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA