Najnovije

KIM PRETI AMERICI I UZDA SE U RUSIJU: ''Nateraćemo ih da shvate kakvu su grešku napravili''

Pjongjang već treći dan ne odgovara na pozive Seula preko nedavno obnovljene „vruće telefonske linije”, javljaju zabrinuto južnokorejski mediji. To što oficiri za vezu Kim DŽong Una ne dižu slušalicu ne znači da Severna Koreja zagonetno ćuti.

Severna Koreja (Foto: Pixabay)

Međunarodnim sankcijama izolovani režim sa severa burno i preteće reaguje na najavljene „ratne igre” SAD i Južne Koreje, pozivajući u pomoć Rusiju. Severnokorejski ambasador u Moskvi Sin Hong Čola juče je izjavio da njegova zemlja hoće da ojača veze s Rusijom kako bi se suprotstavila Vašingtonu.

„Vojne vežbe su ’proba rata’, što samo dokazuje da je Amerika odgovorna za destabilizaciju situacije. Zato ćemo ojačati saradnju Severne Koreje i Rusije s ciljem da se suprotstavimo zajedničkoj pretnji – SAD”, kaže ambasador Sin za Tas.

Iako Vašington poručuje da je zajednička vojna vežba isključivo odbrambenog karaktera, u očima Pjongjanga svako „zveckanje oružjem” u blizini 38. paralele je priprema za invaziju.

Dan pošto je uticajna sestra severnokorejskog vođe Kim Jo DŽong zbog vojnih vežbi sa SAD vlast u Seulu nazvala „izdajničkom” upozoravajući je da će Sever brže raditi na jačanju preventivnih sposobnosti napada, oglasio se i drugi severnokorejski zvaničnik.

Visoki predstavnik vladajuće stranke Kim Jong Čol, koji je zadužen za veze sa Seulom, poručio je da je Južna Koreja propustila priliku, opredelivši se za „savez sa strancima”, a ne za poboljšanje odnosa sa sunarodnicima.

„Nateraćemo ih da iz minuta u minut shvate kakav su opasan izbor napravili i s kakvom će se ozbiljnom bezbednosnom krizom suočiti zbog svog pogrešnog izbora”, poručio je ovaj funkcioner Radničke partije Severne Koreje.

Iako još nije zvanično potvrđeno kada će se održati planirani manevri američkih i južnokorejskih jedinica, mediji u Seulu pišu da je već u toku preliminarna obuka za vežbe s kompjuterskom simulacijom koje će trajati od 16. do 26. avgusta.

„Kao što već dugo tvrdimo, Sjedinjene Države ne gaje neprijateljske namere prema DNRK”, kaže portparol Stejt departmenta Ned Prajs, koristeći u odgovoru akronim zvaničnog naziva zemlje, Demokratska Narodna Republika Koreja, prenosi AP.

Povodom „pretnji” Pjongjanga, iz američkog Ministarstva odbrane kažu, kako prenosi „Glas Amerike”, da će SAD zadržati snažan odbrambeni stav kako bi zaštitile Južnu Koreju od bilo kakve pretnje. Upitan da li postoji razlika između Vašingtona i Seula povodom apela 74 južnokorejska parlamentarca koji traže da se odloži vojna vežba, portparol Pentagona DŽon Kirbi kaže: „Vašington odluke o vojnim vežbama donosi s našim saveznicima iz Južne Koreje i to se neće promeniti. Apel poslanika je pitanje o kojem će se razgovarati u južnokorejskom parlamentu”.

Da bi umirila situaciju južnokorejska vlada je pozvala Severnu Koreju da odgovori na njene ponude za dijalog, poručivši kako „podizanje vojnih tenzija na Korejskom poluostrvu nikome neće pomoći”.

Severna Koreja je u martu okončala jednogodišnju pauzu u balističkim testovima lansiranjem dve rakete kratkog dometa u more, čime je nastavila s tradicijom demonstriranja vojne moći, ali i testiranja američke administracije. Da li će verbalne pretnje Pjongjanga biti praćene i novim raketnim testovima ostaje da se vidi.

Budući da se nalazi u teškoj ekonomskoj situaciji uz sve ozbiljniju nestašicu hrane, analitičari procenjuju da Sever podiže cenu da bi ušao u nove pregovore sa SAD. Pojačanom retorikom zapravo vrše pritisak na Seul da odustane od vojnih vežbi, ne bi li dobili neke ustupke od SAD.

Organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO) i Svetski program za hranu (VFP) u svom poslednjem izveštaju procenjuju da će Severnoj Koreji ove godine nedostajati 860.000 tona prehrambenih proizvoda, što odgovara potrebama za dva i po meseca. Da bi ublažio ovakvu situaciju Pjongjang je posegnuo za vojnim zalihama kako bi prehranio narod, a zatražio je i ublažavanje sankcija za izvoz metala i uvoz rafinisane nafte i drugih proizvoda, uključujući i luksuznu garderobu i žestoka pića.

Američka ambasadorka u UN Linda Tomas-Grinfild, posle prisustvovanja zatvaranju Olimpijskih igara u Tokiju, izjavila je na Tajlandu da je duboko zabrinuta zbog humanitarne situacije u Severnoj Koreji, pogotovo otkako je režim zatvorio granice kao strog odgovor na pandemiju korone. Ambasadorka kaže da režim sankcija SAD ne cilja trgovinu, pomoć i aktivnosti koje su povezane s humanitarnim potrebama.

„Ubrzali smo odobrenje izuzeća od sankcija za humanitarnu pomoć i ostajemo posvećeni tome. Otvoreni smo za razmatranje dodatnih načina za što bržu humanitarnu pomoć”, rekla je Linda Tomas-Grinfild, prenosi južnokorejski dnevnik na engleskom „Jungang dejli”.

Kako Turska zauzima bivše sovjetske republike, pročitajte OVDE.

Izvor: Politika

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA