Najnovije

RUSKA VOJSKA DOBIJA PAMETNE TENKOVE: Robot cilja, čovek puca

Ruska vojska će dobiti 20 najsavremenijih "T-14 armata" tenkova do kraja godine, objavio je zamenik ministra odbrane Rusije Aleksej Krivoručko.

Armata (Foto: Ministarstvo odbrane Rusije)

"T-14 armata" tenk je najnovija verzija ove serije i trenutno se sprovode ispitivanja na terenu. Iako je to vozilo sa ljudskom posadom, većina funkcija je robotizovana.

voručko.

"T-14 armata" tenk je najnovija verzija ove serije i trenutno se sprovode ispitivanja na terenu. Iako je to vozilo sa ljudskom posadom, većina funkcija je robotizovana.

Pripremio Dragan Milutinović
Posada "armate" ne mora precizno da nišani, već samo ugrubo - elektronika će uraditi ostalo, odrediti tačno rastojanje do mete i naciljati je, kaže ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu.

Ruski ministar odbrane objašnjava da tenk zapravo koristi elemente veštačke inteligencije kako bi pomogao posadi da dejstvuje po meti, što je dodatna bezbednost.

"Punjenje, nišanjenje i ispaljivanje se od početka do kraja obavljaju pomoću veštačke inteligencije, što posadi ostavlja samo da donese odluku da se puca", ističe Šojgu.

Vozilo teško 48 tona diči se kupolom bez posade, koja ima glatku cev topa 2A82-1M kalibra 125 milimetara, sposobnu za samostalno punjenje.

Kupola bez posade omogućava vojnicima da sede u oklopljenoj kapsuli unutar tenka, umesto kraj topa, kao kod tradicionalnih tenkova. Tako je posada zaštićenija od neprijateljske vatre.

"Tenk je takođe opremljen "nuklearnom, biološkom i hemijskom zaštitom, automatskim sistemom za gašenje požara i lanserom dimnih granata. Novi "Afganit" sistem aktivne zaštite štiti vozilo od vođenih antitenkovskih projektila i raketa", objašnjava Sergej Šojgu.

Proizvođač "Uralvagonzavod" takođe razvija bespilotnu verziju tog tenka u ograničenom broju primeraka, koji će se koristiti za testiranje "tehnologije bez ljudske posade za druge kopnene robote".

O srpskoj brigadi '’VOJIN'’ pročitajte OVDE.

Izvor: RTS

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA