Najnovije

UGLEDNI AMERIČKI LIST: U Avganistanu su pobedile Rusija i Kina, poredak u svetu se menja

Nakon što su SAD napustile Avganistan, u zemlji je nastao vakuum koji je nekoliko zemalja, uključujući Rusiju i Kinu, spremno da popuni odjednom, piše Maja Karlin, analitičarka Centra za bezbednosnu politiku u Vašingtonu, za The National Interest.

Kina i Rusija (Foto: RIA Novosti)

Iako Moskva i Peking mogu imati različite dugoročne ciljeve u pogledu Avganistana, sada obe sile nastoje da potkopaju moć SAD i podrže njihovu ekonomiju, smatra autorka članka.

Rusija smatra pad avganistanske vlade i uspon talibana kao trenutak za akciju, navodi se u članku. Prema oceni Karlin, Moskva će dati prioritet održavanju granične bezbednosti, ali će u isto vreme dobiti proširenje svog vojnog prisustva na Bliskom istoku.

„Kina i Rusija nisu uvek jedinstvene, ali minimiziranje američkog prisustva u svetu je njihov zajednički cilj. Moskva i Peking će verovatno raditi zajedno u formatu međunarodnih foruma na kojima neće biti zastupljena pozicija SAD“, piše The National Interest.

Druge zemlje koje mogu izaći kao pobednice iz situacije sa Avganistanom su Iran i Katar, kaže se u članku.

Prema wenim re;ima, haotični pad Kabula pod naletom talibana i brzo zauzimanje Avganistana signaliziraju promenu svetskog poretka, koji su prethodno vodile SAD.

„Dugoročne posledice ovog rasprostranjenog neuspeha proganjaće Sjedinjene Države godinama pred nama“, zaključila je ona.

Upad beloruske vojske na litvansku teritoriju pogledajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA