Najnovije

VANREDNI SASTANAK NATO PAKTA: Tema poznata

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg saopštio je danas da je za petak zakazao vanredni sastanak šefova diplomatija država članica NATO kako bi razgovarali o Avganistanu.

Jens Stoltenberg (Foto: RIA Novosti)

"Sazvao sam za peta, 20. avgust vanredni virtuelni sastanak ministara spoljnih poslova NATO kako bismo nastavili našu blisku koordinaciju i razgovarali o zajedničkom pristupu prema Avganistanu", naveo je Stoltenberg na Tviteru.

Stoltenberg je ranije danas za Bi-Bi-Si Vorld NJuz ocenio da je tragedija što su se avganistanske snage bezbednosti tako brzo raspale.

On je okrivio vladu Avganistana za neodlučnost i loše rukovođenje državom i logistikom, a za vojnike je rekao da su "hrabri i profesionalni".

Generalni sekretar NATO je rekao da je severnoatlantska alijansa ušla u Avganistan nakon napada na SAD 11. septembra 2001. godine i predočio da sada, kada je Amerika odlučila da prekine svoje vojno prisustvo u Avganistanu, to nije bila praktična opcija za ostanak evropskih saveznika.

Bajden: Povlačenje vojske nije moglo da prođe bez haosa

Predsednik SAD DŽozef Bajden izjavio je da ne veruje da bi bilo moguće da se američke trupe povuku iz Avganistana bez "haosa" koji se mogao videti poslednjih dana.

Na pitanje novinara ABC NJuza da li se povlačenje moglo bolje osmisliti, Bajden je odgovorio odrečno, prenosi Rojters.

"Ne. Ideja da postoji način da se izađe bez haosa kakav je nastao, meni nije poznata. Ne znam kako je to moguće", odgovorio je predsednik SAD.

Predsednik SAD DŽozef Bajden izjavio je da namerava da zadrži američku vojsku u Avganistanu dok se poslednji Amerikanac ne evakuiše, "makar to značilo i probijanje poslednjeg roka za povlačenje trupa, 31. avgusta".

Bajden je odbacio kritike da su SAD morale da urade više po pitanju evakuacije i povlačenja, koja su dosad obeležili nasilje i haos u glavnom gradu Kabulu, pošto je na stotine hiljada ljudi pokušalo da pobegne od talibana, koji sada drže vlast, prenosi AP.

Predsednik SAD izjavio je za američku medijsku kuću "ABC njuz" da će "učiniti sve što je u njegovoj moći" da evakuiše Amerikance i američke saveznike iz Avganistana pre 31. avgusta.

Upitan u par navrata - kako administracija planira da pomogne Amerikancima da napuste Avganistan posle 31. avgusta, Bajden je odgovorio da "ukoliko i ostanu američki državljani posle planiranog roka, vojska će ostati i izvući ih sve".

Po dolasku talibana na vlast u nedelju, oko 15.000 Amerikanaca je ostalo u Avganistanu, a vojska je do sada evakuisala 6.000 ljudi, dodaje CNN, ne precizirajući koliko je među njima američkih državljana.

Šta se za to vreme događa u Kapitolu, saznajte OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA