Najnovije

SNS NAM OD DRŽAVE PRAVI MONTI PAJTON CIRKUS! „Evo šta nam fali u sportu da budemo ozbiljna sila!“

Ne možemo da se pohvalimo da imamo bajnu i sjajnu sportsku infrastrukturu, pa ni struku. Svi ljudi koji znaju posao i svi koji iole vrede, beže iz Srbije. Nauka je u sportu dostigla nivo stratosfere, a gde je naš institut za sport u kom bi nauka imala više udela da podignemo sport na veći nivo, upitao je Danilo Dača Ikodinović, proslavljeni vaterpolista, gostujući u emisiji Reč produkcije Helmkast.

Dača Ikodinović (foto: Jutjub)

On je rekao da smo nekad bili zemlja kolektivnog sporta, ali „sada se on malčice sakrio iza pojedinačnog sporta“.

- Po meni, super, najviše medalja dosad, ali moramo da se zapitamo šta je sa muškom košarkom, šta je sa muškom odbojkom, koja već druge olimpijske igre nije otišla. Onda ženski i muški rukomet ne postoje na OI, poslednji put mislim da su muškarci bili 2000. godine u Sidneju. Tako da je to dosta veliki problem za kolektivni sport – ocenio je Ikodinović.

On kaže da je dok je igrao vaterpolo pio „i pivo i koka-kolu i sve“.

- Dok igraš, kao ne smeš da piješ, a kad sam prestao, evo, nisam popio koka-kolu pet godina – kaže on.

Na pitanje da li se koka-kola smatra dopingom, kaže da se ništa od toga sada ne smatra kao doping.

- Ratko Rudić, čuveni vaterpolista i trener, kad je igrao sedamdesetih godina, našli su mu nešto povišeno, pa su utvrdili da je to od koka-kole. Sada ni zbog jednog pića ne možeš da padneš na doping kontroli – istakao je Ikodinović.

Upitan da li hemičari prave neke koktele za sportiste od sastojaka koji su dozvoljeni, kaže:

- To je ono što nama fali, upravo sam o tome pričao. Vidi, mi pravimo rezultat, i to je o-kej, ali zamisli da sad imaš i nauku u sportu, zamisli infrastrukturu bolju, da imaš struku bolju. Da imamo dvadeseti deo toga što imaju neki drugi, bili bismo ozbiljna sila – ukazao je sagovornik Helmkasta.

Ikodinović je govorio zašto je trebalo da njegova supruga Maja Ognjenović trebalo da nosi zastavu, obrazloživši da ona 19 godina igra za reprezentaciju i ima veliki broj medalja koje je nabrojao. On veruje da iza toga stoje politički motivi, kao i iza činjenice da ga nisu zvali nigde da gostuje, niti da daje bilo kakav komentar tokom Olimpijskih igara u Tokiju.

- Naša politička scena je dolaskom SNS-a na vlast postala jedan montipajtonovska, jedan cirkus neviđenih razmera, koji traje i nadam se da će vrlo brzo da završi – poželeo je on.

Na pitanje kako bi, da je on ministar sporta, uredio odnose u sportu, da osvajamo više medalja, Ikodinović je rekao da moramo da krenemo od škola.

- Da se sport vrati u škole, da se vrati fizičko, da se sportske sekcije vrate, da se vrati univerzitetski sport. A onda iz te široke baze možemo da pravimo vrhunske sportiste. Imali bi daleko više vrhunskih sportista, u više sportova bismo bili uspešni, i naravno, infrastruktura je vrlo bitna, struka takođe i školski i rekreativni sport. I tom piramidom dolaziš do vrhunskog sporta. Tako je ranije bilo – kazao je.

Upitan kako se vaterpolisti stalno odazivaju na pozive selektora, dok neki drugi sportisti ne, kazao je da je to pitanje sistema.

- U tom sistemu te nauče da je igranje za reprezentaciju najvažnija stvar u tvojoj karijeri – otkrio je slavni vaterpolista.

Govoreći o tome da li nakon odlaska sedmorice najiskusnijih reprezentativaca, treba da brinemo o budućnosti reprezentacije, rekao je da ne treba.

- Prijatelj sam sa Dejanom Savićem od malena, ceo život smo zajedno. Ono što mi je Deki rekao, jeste da ima već spremnu ekipu za Pariz. Verovatno u borbi za medalju, na to je mislio. Ostaje Mandić, ostaje Jakšić, Sava Ranđelović, braća Rašović, Mali Đorđe Lazić… ozbiljni igrači ostaju u igri – kazao je Ikodinović.

On je govorio o politici, o Šapiću i Ikodinoviću, ali i ekologiji, Rio Tintu, sukobu sa Jadrankom Kosor na Tviteru oko operacije Oluja i drugim temama koje možete pogledati u emisiji. A u prvim minutima možete da vidite da je Srbija u Tokiju osvojila zapravo 11 medalja, od toga pet zlata, a ne devet medalja, od čega tri zlata, kako naši mediji javljaju.

A još jedan fudbaler je dobio državljanstvo mimo redovne procedure, Ana Brnabić je to potpisala, o kome se radi, čitajte OVDE.

Izvor: Pravda, N.B.

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA