Najnovije

PUTIN: Rusija će osnažiti mornaricu novim ratnim brodovima i nuklearnim podmornicama

Ruski predsednik Vladimir Putin otkrio je da su brodogradilišta u zemlji započela rad na izgradnji velikog broja novih brodova i podmornica za mornaricu, te da Moskva sada planira da dodatno modernizuje svoje oružane snage najsavremenijom tehnikom.

Ruska podmornica (Foto: RIA)

Govoreći u okviru izložbe "Armija 2021", Putin je saopštio da se „potencijal naše mornarice povećava“. Stoga je, rekao je on, „danas je u vodećim brodogradilištima širom Rusije počela izgradnja dva moderna broda i četiri nove podmornice, uključujući dve osposobljene za nošenje nuklearnih projektila“.

Proizvođači na Baltičkom moru, uz vode Arktika i na obali Japanskog mora na Dalekom istoku zemlje sada rade na isporuci narudžbi. U julu je brodogradilište u Severodvinsku, u blizini severnog grada Arhangelska, porinulo u more nuklearnu raketnu krstaricu, dok je u maju mornarici isporučena još jedna nuklearna podmornica „Kazanj“.

Predsednik je takođe rekao da je Rusija postigla tehnološku nadmoć u brojnim oblastima vojne tehnologije.

"Mnoga od ovih oružja nemaju analoge drugde u svetu u smislu svojih taktičkih i tehničkih karakteristika", rekao je Putin, "a prema onome što vidimo, može se čvrsto reći - neće ih imati još dugo."

Putin je u aprilu rekao da su hipersonično i lasersko oružje ključni fokus Oružanih snaga Rusije i da su važno sredstvo odvraćanja u suočavanju sa potencijalno neprijateljskim državama.

"Imamo strpljenja, samopouzdanja i pravednost na našoj strani", dodao je Putin.

"Nadam se da nikome neće pasti na pamet da pređe crvene linije u odnosima sa Rusijom. Na nama je da utvrdimo gde se ta linija nalazi. Oni koji planiraju te provokacije, zažaliće zbog svojih postupaka na način kao što nikada nisu."

Rusija bi mogla da sklopi zastrašujući savez sa Kinom. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: RT/ vostok.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

MIŠA ĐURKOVIĆ: Klan

U nedelju se održavaju lokalni izbori u nizu gradova, od kojih će možda zanimljivo biti u Ni...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA