Najnovije

RUSKI AMBASADOR KOJI JE UMRO BRANEĆI INTERESE SRBIJE: ''Majak'' čuva sećanje na velikog čoveka

Obeležavanje istorijskog datuma kada je ruski car Nikolaj drugi Romanov doneo odluku da uđe u rat na strani Srbije protiv Austrougarske održano je na Novom groblju u Beogradu.

U čast ambasadora Hartviga (Foto: Majak)

Po izuzetno vrelom letnjem danu odata je pošta ruskim vojnicima koji su sahranjeni u Nekropolju memorijalnom spomeniku „Ruska slava“ u Beogradu a koji su poginuli u prvom svetskom ratu prilikom oslobođenja Srbije, a vence na tom mestu su položili direktor, savetnici i članovi Srpsko-ruskog centra '’Majak'’, predstavnici Ambasade Ruske Federacije u Srbiji, predstavnici Ruskog doma, Međunarodni fonda jedinstva pravoslavnih naroda, Koordinacioni savet ruske nacionalne manjine u Srbiji.

'’Taj dan smo iskoristili i da posetimo grob ruskog ambasadora iz tog vremena Nikolaja Hendrikoviča Hartviga koji je takođe sahranjen u Beogradu a koji je doživeo infarkt nakon žučne rasprave sa Austro-ugarskim ambasadorom koji je Srbiji uručio ultimatum Austro-ugarske carevina na koji Srbija nije nikako mogla da pristane i nakon čega je ubrzo i usledio Veliki rat. Umro je braneći interese Srbije'’, komentarisao je događaj direktor Srpsko-ruskog centra '’Majak'’ Vladimir Prebiračević.

Ambasadora Hartviga na večni počinak u voljenoj zemlji Srbiji ispratilo je 80 000 Beograđana koji su izuzetno cenili ruskog diplomatu i njegov rad koji je u Srbiji započeo 1909 godine. Mitropolit je u tadašnjoj besedi rekao i ovo „ Tužan nas je događaj ovde okupio. Nalazimo se ispred kovčega u kome leži veliki čovek, iskren prijatelj našeg naroda i zaslužan sin Velike Rusije.

Događaji koji su usledili su svima poznati. Prvi svetski rat je odneo milione života širom Evrope a naša zemlja je posle četiri krvave godine rata i razaranja oslobođena od stranog okupatora. Srbi nisu neko ko trpi nepravdu a okupaciju još manje i uvek su svoje zemlje oslobađali bez obzira koja sila je suprotstavljena sa druge strane. Najčešće su to bile najveće sile svoga doba tako da i danas neke srpske zemlje su okupirane na ovaj ili onaj način.

'’Svi su mogli naučiti lekcije iz istorije koje im kažu da će srpske zemlje pre ili kasnije biti oslobođene od okupatora a svi oni koji danas osporavaju koncept Srpskog sveta za koji se Srpsko-ruski centar „Majak“ svim srcem zalaže ali ne samo emotivno nego i aktivnim radom na čvršćem povezivanju naših zemalja sa maticom Srbijom ali i sa našom istorijskom saveznicom Rusijom.

Svi oni koji misle da je Kosovo izgubljeno treba odgovore da potraže u već viđenim herojskim delima našeg naroda koji je uvek izlazio kao pobednik ali nije kukao nego se borio i znao svoj cilj. Kosovo je trenutno okupirano vojno, njihovi genocidi nad srbima na Kosovu i Hrvatskoj se pokušavaju pokriti tako što će putem rezolucija, iznuđenih političkih odluka u vazalnim državicama pa i dirigovanjem nazovi „pravde“ u međunarodnim sudovima, koji su sve samo institucije pravde nisu, doneti neke odluke na štetu srpskog naroda.

Nacionalnim i verskim inženjeringom se u zemljama Srpskog sveta prave nove „nacije“ i „vere“ na srpskom nacionalnom korpusu pa se pokušavaju oteti i kulturna blaga i istorijska dostignuća srpskog naroda. Ličnosti kao što su Nikola Tesla, Đurađ Kastriot Skenderbeg, Miloš Obilić i ostali žele predstaviti kao strance a srpski jezik razbijaju na nove izmišljene jezike sa po kojim slovom viška. Svi oni će svakako doživeti neuspeh i poraz u svojim nastojanjima i otićiće na đubrište istorije a mi ponosni srpski sinovi i kćeri ćemo ih tamo i poslati. Složno, vredno i požrtvovano na putu ozdravljenja države i naroda na svim našim prostorima. S verom u boga su naši pretci ostvarivali sva herojska dela tako ćemo i savremene nedaće pregrmeti. Vratiće se oluje i bljeskovi desetostruko svima koji su nam zla činili. Tako je bilo tako će i biti'’, kaže Prebiračević.

Šta je Rade Šerbedžija rekao o Tesli, saznajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA