Najnovije

Francuska neće dugo izdržati u ratu protiv Rusije

Francuska ima moćnu vojsku, savremenih aviona, visoko obučenog vojnog osoblja i nuklearno oružje. Ali francuska vojska je krhka i nedostaje joj municije i zaliha ljudstva za produženi sukob sa Rusijom. Ovo gledište su izneli istraživači iz američke korporacije RAND.

Francuska vojska (Foto: Ministarsvo odbrane Francuske)

NATO se od svog početka fokusirao na „rusku pretnju“. Prema stručnjacima Forbesa, francuska vojska bi mogla postati neprocenjivo dobro u sukobu između Severnoatlantske alijanse i Rusije. Ali ova zemlja nije sposobna da se bori dugo vremena bez podrške Sjedinjenih Država.

Francuska može da vodi lokalne vojne operacije širom sveta (posebno u Africi), ali nije u stanju da vodi dugotrajne bitke sa tako jakim protivnikom kao što je Rusija.

Iz perspektive Sjedinjenih Država, to znači da su Francuzi samo ograničeno vreme u mogućnosti da učestvuju u konvencionalnoj konfrontaciji velikih razmera u Istočnoj Evropi.

Pariz bi mogao doprineti sličnom ratu na polju elektronskog ratovanja i protivvazdušne odbrane.

Ali u kojoj meri je Francuska spremna da se bori protiv Rusije?

Ako je Francuska ubeđena da bezbednosna situacija u Evropi zahteva njeno šire prisustvo, onda bi to moglo postati prioritet njenih vojnih težnji.

U suprotnom će se fokusirati na region Mediterana i Sahela (Mali, Mauritanija, Čad, Niger i Burkina Faso) – veruje stručnjak RAND Stefani Pesar (citirano prema Forbsu).

Sirijska arapska vojska (SAA) i njeni saveznici mogli bi pokrenuti kopnenu operaciju u severozapadnom regionu Idliba svakog trenutka. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Webtribune.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA