Najnovije

RUSKI AMBASADOR JASAN: Šmit nema legimititet

Ruski ambasador u BiH Igor Kalabuhov ponovio je stav Ruske Federacije da Kristijan Šmit nema neophodni međunarodni pravni legitimitet za visokog predstavnika u BiH i da se OHR pretvorio u "kočnicu na putu suverenog razvoja BiH, zbog čega bi trebalo da bude zatvoren".

Igor Kalabuhov (Foto: Jutjub)

On je za ATV objasnio da Moskva smatra da procedura izbora visokog predstavnika podrazumeva da Upravni odbor Saveta za sprovođenje mira bira visokog predstavnika, a da ga Savet bezbednosti UN odobrava ili potvrđuje.

Napomenuo je da i u rezolucijama Saveta Evrope iz perioda kada je BiH primana u sastav te međunarodne organizacije propisana ta procedura imenovanja visokog predstavnika, prenosi Klix.ba.

Govoreći o odluci bivšeg visokog predstavnika za BiH Valentina Incka da nametne "zakon o zabrani negiranja genocida", Kalabuhov je ocenio da je ona bila pogrešna, ističući da su bonska ovlašćenja zastareo mehanizam, instrument koji ne treba da se upotrebljava u suverenoj državi.

"Nažalost, naši zapadni partneri tumače situaciju u tom smislu da su bonska ovlaštenja univerzalno sredstvo koje može upotrebljavati visoki predstavnik", rekao je Kalabuhov.

Prema njegovim rečima, čak i najslobodnije i najšire tumačenje bonskih ovlašćenja ne dozvoljava da se donose mere koje se tiču zakonodavstva.

"To je posao za odgovarajuće institucije BiH i drugi razlog zbog kojeg mi se čini da je odluka Valentina Incka bila pogrešna jeste da ona nije bila motivisana interesima izbalansiranog pristupa, nego nekim drugim interesima, a među njima sumnjam i na neke moralne interese samog gospodina Incka", kaže Kalabuhov.

On je rekao da glavna uloga visokog predstavnika nije u obezbeđivanju kretanja BiH ka evropskim institucijama, o čemu Ruska Federacija neprestano govori, već je to zadatak čelnika delegacija EU i odgovarajućih struktura i organa u BiH.

"Glavni zadatak visokog predstavnika je realizacija Dejtonskog mirovnog sporazuma i, po nama, visoki predstavnik ne treba da obezbedi ulazak BiH u EU, nego prvenstveno da reši egzistencijalno pitanje uspostavljanja poverenja, strpljenja, mira u BiH, na osnovu čega će sami građani BiH određivati svoje spoljnopolitičke prioritete", istakao je Kalabuhov.

Šta se događa sa Cetinjskim manastirom, saznajte OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA