Najnovije

PATRIJARH SE OBRATIO NARODU: Postavio pitanje okupljenima i dobio glasan odgovor (VIDEO)

NJegova svetost, patrijarh srpski Porfirije, obratio se vernom narodu Crne Gore.

Mitropolit i Patrijarh (Foto: Mitropolija crnogorsko-primorska)

– Stavih nekoliko rečenica na papir da ne bih otišao u stranputicu, ali gledajući sve vas ovde sabrane, najradije bih sve vas kao i sve ljude Crne Gore smestio u svoje srce, zaključao u njega i zajedno sa vama popeo se na Ostrog i prepustio se molitvama Sv Vasilija Ostroškog da on bude taj koji nam daje uputstva kojim putem da idemo, kojim rečima da opštimo jedni sa drugima. Naradije bih se ćutke spustio u kriptu u kojou je smešteno telo velikog arhipastira i spasitelja opustošene mrtve Crne Gore. U kriptu u kojoj se nalazi telo našeg i vašeg blaženopočivšeg mitropolita Amfilohija. Da tamo svi u molitvi ćutke čujemo šta ima da nam poruči. Jer i ako je imao u naše ime nedoumice, sada ih sigurno u blizini Hristovoj nema. Zasigurno zna da je mir Hristov jedini okvir koji je prirodan i normalan, zdrav i ispravan.

– Crkva ne postoji zbog toga da bi rešavala ekonomcke, sociološke državne i svake druge probleme pre svega. Crkva u svetu postoji da bismo mi došli u nju i da bismo tu mogli da naslutimo onu tajnu za kojom čeznemo, a to je život večni. Samo kada dotaknemo tu tajnu, tada dobija svoj smistao i sve ono prethodno. Draga braćo i sestre, veličanstveni sabore, utešen vašom verom znam da smo sazvani u ime Oca, sina i Svetog duha. Danas je praznik i ja vam ga od sveg srca čestitam. Ovakvi dani i događaji su opisani u Svetom pismu.

„Gospod je usližio preko sabora arhijereja SPC naše molitve. Izašao je u susret našim molitvama i mi smo za predstojitelja mitropolije dobili velikog muža, onoga kog smo želeli, kog smo izmolili, vladiku Joanikija. Ja vam na tim ispunjenim molitvama i željama, u svoje lično ime i u ime punoće SPC čestitam. To je za nas velika radost koju smo spremni da podelimo sa svima“, rekao je patrijarh.

– Širimo braćo i sestre svoje srce i sve bratski grlimo i celivamo. Ako u bratski zagrljaj zovemo njih kako tek čeznemo i želimo da iz sveg srca zagrlimo onu našu braću koja su nam najbliža, koja su nam rođena, a koja danas nas ovde sabrane na ovom skupu ili ne prepoznaju ili ne priznaju za svoju braću i nazivaju nas najpogrdnijim imenima. Mi tu našu braću grlimo čitavim svojim srcem, svojom dušom i molimo se da ih Gospod odobrovolji, ali i naša srca proširi do nebesa, da u ta naša srca oni imaju ulaze, a da iz njih nikada nemaju ni jedan izlaz. Baš njih želimo da primimo više nego bilo koga drugog u bratski zagrljaj. Jer mi kao pravoslavni hrišćani znamo da bez obzira na to kako ko sebe vidi i doživljava, kako vidi sebe po nacionalnom opredeljenju, koji politički pogled na svet ima i kojoj stranci pripada, svi smo jedno. Da je crkva znamo dobro jedinstveni krov i prostor za sve nas. Krov pod koji nas, kada pristupimo sveštenik ne pita koje smo nacije, ko nam je otac, ko nam je majka, za koga glasamo, gde radimo. Mi Hristom prosvetljeni, molitvama sv Vasilija Velikog, Svetog Vasilija Ostroškog, SV Petra Cetinjskog, znamo da za Boga najmanje je bitno kako i na koji način sebe doživljamo ako smo Hristovi.

– Svešteni kada mu pristupimo jedino što će nas pitati je kako nam je ime, kako smo kršteni jer je to ono po čemu nas Bog prepoznaje.

– Pozivam i apelujem na sve krštene duše u ovoj mitropoliji da stanu iza ovog izabranog mitropolita Joanikija. I već kao da čujem neki nemušti eho koji hoće da kaže on nije izabran ovde, a ja zajedno sa vama kažem izabran je mitropolit Joanikije legalno i legitimno u skladu sa učenjem svetih kanona pravoslavne crkve onako kako se to radilo kroz svu istoriju od 12 apostola pa preko sedamdesetorice koji su izabrani posle njih do naših dana.

Na pitanje patrijarha da li je vladika Joanikije dostojan da bude mitropolit, okupljeni narod je odgovorio usklicima „Dostojan!“

„Naravno da je dostojan i to svi treba da znaju! Ja, nemojte mi zameriti što ću reći lično, vašeg novog mitropolita dobro poznajem, prijatelji smo, ali mnogo više od toga, braća smo, znamo se od studentskih dana, ali ne od kada smo studirali bogoslovske nauke zajedno, kada smo se sabirali u studentskoj sobi u Studentskom gradu u Beogradu, on student filosofije, a ja studnet arheologije. Sabirali smo se i imali smo samo jedno pitanje: Ko je taj Bog?“

Šta se za to vreme događa na Cetinju, pogledajte OVDE.

Izvor: IN4S

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA