Najnovije

STRELKOV: Svi su izgledi da se primirje završilo, puca se duž celog fronta

Izgleda da rat u Donbasu ponovo počinje. U svakom slučaju: ponovo se puca i – ne na jednom mestu i ne na nivou slučajnih „incidenata”.
Igor Ivanovič Strelkov (Foto: Novorosinform)

Igor Ivanovič Strelkov (Foto: Novorosinform)

Ministarstvo odbrane Donjecke Republike saopštilo je noćas da urajinska armija tenkovima tuče položaje njenih snaga oko naselja Spartak koje je pet kilometara udaljeno od donjeckog aerodroma. Ukrajinci, po navici, tuku iz pravca gradića Avdejevka. Ubrzo se sve pretvorilo u artiljerijski i minobacački duel koji je zahvatio i naselje Peski i delove samog grada Donjecka. Usledio je ukrajinski pokušaj zauzimanja Spartaka i potiskivanja snaga DNR iz okoline aerodroma. Pred ponoć su ukrajinske jedinice počele da granatiraju položaje snaga DNR kod mesta Jasinovataja. Dokučajevsk se našao pod ukrajinskom vatrom koja je dolazila iz Volnovahe u kojoj Kijev drži najmanje 8.000 vojnika. Ministarstvo odbrane DNR je iza ponoći objavilo: da je sve svoje snage stavilo u stanje pune pripravnosti i tamo gde se zasad ne puca. Nad Donjeckom je letelo desetak ukrajinskih bespilotnih izviđačkih letelica od kojih je najmanje jedna oborena. Obaveštajci DNR javljaju da su iz Harkova i Dnjepropetrovska krenule ukrajinske oklopne kolone. Bivši ministar odbrane DNR, Igor Strelkov, noćas je ocenio: „Svi su izgledi da se primirje završilo. Puca se – uz primenu artiljerije – duž celog fronta. Ukrajinske udarne grupe su već izale na prednje borbene linije. Nije isključeno da će preći u napad ne čekajući da prođe Uskrs”. Nekoliko desetina ukrajinskih tenkova se iz pravca Adejevke i Marjinke približilo donjeckom aerodromu. Bespilotne letelice su se pojavile i nad Gorlovkom. Borbe su se pojačale i kod naselja Širokino kod Mariupolja. REN televizija je objavila da ima ubijenih i ranjenih na obe strane i da su se njeni snimatelji našli pod ukrajinskom vatrom. Znak da je u izgledu razgorevanje borbi je i to što su Ukrajinci počeli da demontiraju svu opremu na mariupoljskom civilnom aerodromu i da je nekuda odvoze. U Donjecku procenjuju da se iza ovoga krije strah Kijeva da bi Mariupolj mogao pasti u ruke snaga DNR.
Pročitajte još:Vrhovna rada zakonom proglasila Rusiju stogodišnjim neprijateljemPredsednica Argentine ide kod Putina „u inat“ Obami!
Izvor:fakti.org

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA