Najnovije

PORUKA IZ EU: Moguće uvođenje viza Srbiji

Srbija rizikuje sopstveni bezvizni režim sa EU ako ne smanji priliv migranata iz trećih zemalja koji bez viza putuju na njenu teritoriju, a zatim dalje u EU, navode evropski diplomatski izvori uoči sastanka ministara unutrašnjih poslova u Luksemburgu.

EU (Ilustracija RIA Novosti)

„Očekujem da će Srbija i drugi u regionu sarađivati i uskladiti se sa viznom politikom EU. Pokretanje suspenzije bezviznog režima nije isključeno kao opcija, ali nadam se pre svega dobroj saradnji“, izjavila je u Luksemburgu evropski komesar za unutrašnje poslove Jilva Johanson, preneo je RTS.

Ministri unutrašnjih poslova danas će raspravljati o merama kojima bi se odgovorilo na značajan porast priliva migranata koji preko Zapadnog Balkana ulaze u zemlje EU.

Priliv migranata u 2022. višestruko je uvećan u odnosu na prošlu godinu, a kao poseban problem zemlje članice ističu bezvizni režim koji Srbija ima sa nekim zemljama Azije, Afrike i Južne Amerike, čiji državljani slobodno putuju u Srbiju, a zatim dalje u zemlje EU. Diplomatski izvori navode da sličan problem postoji i sa viznom politikom Albanije.

U ovoj godini je na taj način višestruko porastao broj državljana Indije, Burundija, Tunisa i Kube koji podnose zahtev za azil u zemljama EU. Prema podacima koje navode mediji, broj državljana Indije i Kube koji u EU ulaze preko Zapadnog Balkana porastao je za skoro deset puta u odnosu na prošlu godinu.

Jilva Johanson je ukazala da je u Austriji zabeležen veliki priliv Indijaca, dok je u Belgiji značajno porastao broj državljana Burundija.

„Trendovi su zabrinjavajući. Moraćemo da rešavamo problem jačanjem spoljnih granica i dodatnim angažmanom agencije Fronteks. Obratićemo se svim partnerima na Zapadnom Balkanu da bismo obezbedili usklađenost viznih politika“.

Evropski komesar za unutrašnje poslove najavila je i seriju sastanaka sa predstavnicima zemalja Zapadnog Balkana narednih nedelja u Berlinu, Pragu i Tirani.

Izvor: Politika

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA