Najnovije

RUSKO-BELORUSKA VOJNA GRUPA NA ZAJEDNIČKOM ZADATKU: Zaoštrava se situacija na granici

Rusko-beloruska regionalna grupacija trupa počela je da izvršava zadatke zaštite Savezne države, rekao je beloruski ministar odbrane Viktor Hrenjin na sastanku sa radnicima Minskog traktorskog kombinata.

Beloruska vojska Foto: Ministarstvo odbrane Belorusije)

"Samo regionalno grupisanje trupa i snaga je složen organizam od mnogih komponenti. Uključuje organe komande i kontrole na različitim nivoima, i trupe, i snage, kao i različite sisteme podrške, kako beloruske tako i ruske", kazao je Hrenjin, prenosi Belta.

Kako je saopštilo belorusko ministarstvo odbrane, krajem prošle nedelje u tu zemlju su počeli da pristižu prvi ešaloni sa ruskim vojnicima. Prema rečima načelnika Odeljenja za međunarodnu vojnu saradnju Ministarstva odbrane Valerija Revenka, grupa će imati do 9.000 ljudi, oko 170 tenkova, oko 200 borbenih oklopnih vozila i 100 topova i minobacača.

Raspoređivanje regionalne grupacije najavio je 10. oktobra beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko. On je objasnio da se o tome dogovorio sa ruskim liderom Vladimirom Putinom zbog zaoštravanja situacije na zapadnim granicama Savezne države. Prema rečima Lukašenka, Zapad gura Ukrajinu da otvori front protiv Belorusije, iako bi to bilo ludilo sa vojne tačke gledišta. Osim toga, dodao je beloruski predsednik, NATO i neke evropske zemlje razmatraju opcije za agresiju na Minsk.

O stanju na frontu u Ukrajini pročitajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA