Najnovije

EMIL VLAJKI - GRAĐANSKI RAT U REPUBLICI SRPSKOJ (2): Počelo je!

Nakon svega jednog dana i moje jučerašnje kolumne o tome kako će se sukob razvijati, eskalacija je počela. Evo jednog adekvatnog medijskog napisa.

„Zajedno sa koalicionim partnerima u utorak ćemo održati miting u Banjaluci u 18 časova kako bismo poručili da nećemo dozvoliti da se prekraja izborna volja naroda Republike Srpske, objavio je na Instagramu Milorad Dodik, kandidat SNSD-a za predsjednika Srpske.

On je poručio da će se Republika Srpska i ovaj put oduprijeti opasnim namjerama stranaca i opozicije, koji bi, kako je istakao, uz pomoć nezakonitih odluka CIK-a da stvore stanje haosa i nestabilnosti u Republici Srpskoj.
"Srpski narod je na održanim izborima jasno rekao svoj stav i podržao politiku koju zastupam. Nikakve manipulacije ne mogu promijeniti volju stotina hiljada građana koji su dali svoj glas za jaku i stabilnu Republiku Srpsku", naveo je u objavi Dodik.“

Piše: Emil Vlajki


Već mjesecima na ovom sajtu, zaključno sa jučerašnjom kolumnom, pišem kako Zapad u  svom antiruskom pohodu koji je rezultirao ratom u Ukrajini, neće dozvoliti da Dodik, izraziti ruski prijatelj, ponovo bude četiri godine predsjednik Republike Srpske, te da će ga nastojati eliminirati iz političkog života svim mogućim sredstvima. Odlučio je da to uradi preko izbora,  Centralne izborne komisije i opozicije. Iako Dodik nedostižno vodi, prilikom ponovljenog brojanja glasova, uočene su izvjesne nepravilnosti prilikom izbornog procesa koje nikako ne mogu dovesti u pitanje njegovu pobjedu. Ali kada tim nepravilnostima dodate NATO koji je u BiH, njegovo oružje i vojnike, onda su one dovoljan dokaz da izbore treba ponoviti, i to će CIK uraditi.

Naravno, do ponovljenih izbora neće ni doći, jer bi to moglo ići u beskonačnost. Shema je slijedeća. Prilikom protestnih mitinga koji se budu održavali u bliskom periodu, pozicije i opozicije, dovoljno je izazvati neki manji incident (koji se neće moći spriječiti) i koji će poslužit kao pretekst NATO-u da intervenira i uvede vojnu vladavinu. U onome što bi slijedilo, Dodik bi bio politički eliminiran, a kandidat opozicije bi postao predsjednik RS. Vladajuća koalicija bi se raspala i prešla sadašnjoj opoziciji koja bi tako osigurala potpunu političku vlast.

Ovo se sve možda neće desiti ukoliko policija RS bude čvrsto stajala uz sadašnju vlast, s tim da Rusija pokaže istinsku čvrstinu da se ovaj scenarij ne desi.

Diskusija

Političari dolaze i odlaze. Postoji, međutim, visok stupanj vjerojatnosti da će dolazak opozicije na vlast značiti ujedno i unitarizaciju BiH. Ni to ne bi bilo loše ako bi se moglo spriječiti da najbrojniji narod u BiH preuzme kontrolu nad polugama vlasti po principu jedan čovjek jedan glas, da se napravi novi politički sistem sličan belgijskom. To bi za BiH značilo slijedeće.
-Prestanak protektorata.
-Stvaranje osnova za građansko društvo.
-Postojanje mehanizama koji bi onemogućili bilo kom narodu da od BiH stvori svoju nacionalnu državu.
-Zadržavanje sadašnje teritorijalne strukture; dvije administrativne jedinice.
-Vojna neutralnost.
- Svima kojima je stalo do Republike Srpske, mora im jednako biti stalo do jedne pravične i ekonomski integrirane Bosne i Hercegovine.

Prijedlog

Umjesto da se konfrontiraju na način koji će sasvim sigurno dovesti do građanskih sukoba i do strane intervencije, pozicija i opozicija treba da sjednu za stol i da se dogovore kakvu Republiku Srpsku i Bosnu i Hercegovinu hoće. Kada se slože oko toga neka taj dokument prezentiraju narodu, zatim neka to potvrde u Narodnoj skupštini i onda neka idu na nove izbore.
Sve u svemu, dosta je bilo više Amerikanaca i Rusa, izdajica i patriota, kriminalaca i poštenih osoba, nacionalno i vjerski podobnih i nepodobnih. Narod, konačno, treba da počne živjeti normalno u normalnim građanskim uvjetima koje je stvorila evropska civilizacija.

Ostale tekstove Emila Vlajkija čitajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA