Najnovije

ORUŽJE OD KOJEG NEMA ODBRANE: NATO u strahu od ruskih ''Posejdona'' (VIDEO)

Obaveštajci NATO-a su upozorili tog vojnog komandu bloka o mogućim testovima podvodnog nuklearnog drona Posejdon, piše italijanski list Republika.

Posejdon (Foto: Ministarstvo odbrane Rusije)

List je naveo da se izveštaj obaveštajnih službi odnosi na kretanja višenamenske nuklearne podmornice Belgorod u Karskom moru, gde bi navodno mogla da dođe do lansiranja nuklearnog drona.

„Posejdon može da generiše radioaktivni cunami koji može da uništi gradska područja poput NJujorka ili Los Anđelesa“, navodi se u članku.

List je istakao da infracrveni sateliti koji su dostupni Sjedinjenim Državama ne vide šta se dešava u morskim dubinama: Posejdon je tako napravljen da emituje malo toplote i da se nečujno kreće brzinom većom od stotinu kilometara na sat.

„Čak i samo najava testa omogućila bi Kremlju da demonstrira jedinstvenu sposobnost u nadvlačenju konopa sa Zapadom: oružje od kojeg nema odbrane“, piše Republika.

Višenamenska nuklearna podmornica Belgorod pripada projektu 949A Antej (slično Kursku), koji je posebno za sistem Posejdon redizajniran u projekat 09852. Podmornica je porinuta u aprilu 2019. godine. Redovni nosač Posejdona biće nuklearna podmornica Habarovsk, ali su sve karakteristike ove podmornice klasifikovane.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je prvi put najavio razvoj Posejdona u obraćanju Savetu Federacije 2018. Prema njegovim rečima, takvi dronovi mogu da budu opremljeni i konvencionalnim i nuklearnim oružjem, što će im omogućiti da gađaju različite ciljeve, uključujući grupe nosača aviona, obalska utvrđenja i infrastrukturu.

O situaciji na frontu kod Krasnog Limana pročitajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA