Najnovije

UKRAJINU ČEKA KRVAVA BITKA "Ovo nije Harkov, Rusi neće bežati"

Ovo nije Harkov. Tako je jedan ukrajinski vojnik sažeo situaciju na južnom ukrajinskom bojištu, veliku bitku za Herson. To je prvi veliki grad koji su Rusi osvojili u Putinovoj "specijalnoj operaciji" u Ukrajini.

Ima veliku simboličku i stratešku važnost i ukrajinska armija teško da će imati tako otvoren put kao što joj se dogodilo na severoistoku zemlje kada su u munjevitoj operaciji vratili velike delove okupirane teritorije oko Harkova.

Analitičari napominju i da se na jugu nalaze mnogo bolje obučene ruske snage, profesionalni vojnici, koji su teži suparnici, a, uostalom, to je i predvorje za biser u Putinovoj carskoj kruni - poluostrvo Krim. Rusi će se, ukratko, braniti svim snagama.

Strateško povlačenje

Upravo zato se u slučaju najnovijeg proboja na jugu zemlje šampanjac na terenu nije otvarao kao u slučaju Harkova jer je ukrajinskim jedinicama jasno da, uprkos velikoj motivisanosti, situacija nije slična onoj na severu. Dok su se na severu Rusi povlačili u haosu, ostavljajući za sobom opremu i naoružanje, i bežeći glavom bez obzira, njihovo povlačenje na jugu izvedeno je na strateški način. Povlačili su se u strogom vojničkom ritmu, uredno, ništa ne zaboravljajući i ukopavajući nove linije koje bi trebale, nadaju se, biti lakše branjive. Cilj bi im, prema svemu sudeći, trebalo biti ukopavanje rovova pred gradom Hersonom i susednim gradom Nova Kahovka. Naime, potonji je lokacija hidroelektrane ključne za opskrbu vodom poluostrva Krima, anektiranog još 2014. godine. Upravo je osvajanje hidroelektrane, i ponovno puštanje vode nakon što je Ukrajina opskrbu prekinula nakon aneksije, bio jedan od prvih velikih ciljeva ruske invazije. A Herson je jednostavno previše važan i politički i vojno. Ukratko, Ukrajince čeka duga borba za grad.

To ne znači da je ruska vojska na jugu zemlje u dobroj poziciji, podseća Washington Post u svojoj analizi bitke za jug. Upravo suprotno, položaj je vrlo klimav. Grad se nalazi na jedinom delu teritorije koju Rusi kontrolišu zapadno od reke Dnjepar. Teren je ravan, što otežava obranu. S ostatkom teritorije pod ruskom kontrolom povezan je s dva rečna prelaza. Most Antonovski u Hersonu teško je oštećen u napadima ukrajinske artiljerije. Brana hidroelektrane Kahovka, koja se nalazi 70-ak kilometara istočnije, prohodna je. Ruske snage na tom području itekako reskiraju pad u okruženje, kao što se dogodilo kod više mesta na području Donbasa. "Uspeju li Ukrajinci doći na domak glavnih mostova i rečnih prelaza, onda ruska pozicija postaje neodrživa", rekao je za Vašington Post Majkl Kofman, vojni analitičar.

Osim politički, zadržavanje Hersona strateški je izuzetno važno jer uspeju li se Rusi pregrupisati i doći k sebi, taj bi grad služio kao most za eventualno novo napredovanje na drugu stranu Dnjepra i potencijalne vojne ciljeve - Mikolajiv i Odesu.

Ruski vojnici na jugu su obučeniji i bolje organizovaniji od onih oko Harkova, ali s ukrajinske strane mnogo je motivisanih da se vrate svojim kućama.

Koliko Rusa živi i radi u Srbiji od početka sukoba? Više o tome OVDE.

Izvor: Alo

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA