Najnovije

ALARMANTNO UPOZORENJE: "Američki planovi za nuklearni rat u završnoj fazi"

Severna Koreja je osudila SAD i Južnu Koreju nakon što su dva saveznika pokrenula ogromnu zajedničku vojnu vežbu, sugerišući da su vazdušne vežbe priprema za nuklearni napad na DNRK, obećavajući da će preduzeti „sve neophodne mere“ da se odbrani, piše "RT".

Nuklearna bomba. (Foto: Jutjub)

U saopštenju koje je u ponedeljak prenela državna Korejska centralna novinska agencija (KCNA), neimenovani portparol ministarstva spoljnih poslova nazvao je vežbe „ratnom vežbom tipa agresije sa osnovnom svrhom gađanja strateških ciljeva Demokratske Narodne Republike Koreje” rekavši da rizikuju „ozbiljnu konfrontaciju sa velikim silama”.

 -Nigde u svetu ne možemo naći vojnu vežbu agresivnog karaktera kao što je zajednička vojna vežba Sjedinjenih Država i njenih sledbenika u smislu trajanja, obima, sadržaja i gustine- rekao je zvaničnik.

Nakon niza zajedničkih vežbi održanih u aprilu, avgustu, septembru i oktobru – neke uključujući i Japan – portparol je rekao da su vazdušne vežbe u ponedeljak bile „najveće ikada“ u istoriji i da su „skripta američkog nuklearnog rata protiv demokratskog naroda Republike Koreje je ušla u završnu fazu.

Nazvana „Oluja opreza“, američko-južnokorejska vežba će se nastaviti do petka i videće da obe zemlje rasporede stotine ratnih aviona, a Seul se nada da će vežba ojačati njegove „operativne i taktičke sposobnosti“ kako bi „odvratile i odgovorile na severnokorejske provokacije“. Avion će izvesti oko 1.600 letova za vežbanje, „najveći broj ikada za ovaj godišnji događaj“, prema američkom vazduhoplovstvu, koje je saopštilo da će letovi pomoći pilotima da „izbruse svoje ratne sposobnosti“.

Portparol Severne Koreje rekao je da su vežbe deo zavere da se „vojno isprovociramo da izazovemo kontramere i prebacimo odgovornost“, negirajući da su vojni manevri „odbrambeni“, kako tvrde SAD i Jug.

 -Spremni smo da preduzmemo sve neophodne mere da zaštitimo suverenitet zemlje, bezbednost našeg naroda i naš teritorijalni integritet od spoljnih vojnih pretnji- rekao je zvaničnik i dodao da će Vašington „platiti jednaku cenu ako pokuša da iskoristi sile protiv Demokratske Narodne Republike Koreje“.

Ratne igre dolaze usred eskalacije na Korejskom poluostrvu – koje je severnokorejski zvaničnik ocenio kao „najtopliju tačku na svetu sa najvišim nivoom vojnih tenzija“. Posle godina relativnog mirovanja nakon nekoliko rundi diplomatije pod predsednikom SAD Donaldom Trampom i predsednikom Južne Koreje Mun DŽae-inom, Pjongjang je izveo rekordan broj raketnih testova 2022. Pod novim rukovodstvom, Vašington i Seul su uglavnom odgovorili demonstracijama sile, nastavljajući i proširujući svoje redovne vojne vežbe, koje je DNRK više puta osuđivala kao probe za invaziju. 

U najmanje dva navrata u oktobru, Pjongjang je reagovao na južnokorejske vežbe ispaljivanjem artiljerijskih granata ka pomorskoj tampon zoni koja razdvaja dve strane, nazivajući to „ozbiljnim upozorenjem“ Seulu. 

Sever i jug su takođe razmenili pucnje upozorenja nakon incidenta duž njihove sporne morske granice prošle nedelje, poslednjeg bliskog razgovora između dva rivala.

Američki i južnokorejski zvaničnici sve više izražavaju zabrinutost da bi Sever mogao da izvede svoju prvu nuklearnu probu od 2017. godine, nakon što su nuklearne snage Pjongjanga nedavno izjavile da su uspešno završile simulirano punjenje taktičkih bojevih glava u skriveni silos.

Poslednjih nedelja, Severna Koreja je takođe izvela niz testova naoružanja koji su uključivali lansiranje balističkih projektila, što je dodatno podstaklo strah od predstojećeg nuklearnog suđenja. 

DNRK insistira da je njen nuklearni arsenal samo u odbrambene svrhe, iako je obećala da će lansirati svoje oružje "automatski i odmah" ako ikada dođu u opasnost od napada.

O uništenju ukrajinskih civilnih brodova za prevoz žita pročitajte OVDE.

Izvor: Novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA