Najnovije

"Vojska Srbije u stanju pripravnosti zbog situacije na Kosovu"

Ministar odbrane Srbije Miloš Vučević izjavio je 1. novembra da je po naređenju predsednika Aleksandra Vučića zbog situacije na Kosovu vojska Srbije stavljena u stanje pripravnosti.

Vojska Srbije. (Foto: vs.rs)

Ministar unutrašnjih poslova Kosova DŽeljalj Svečlja (Xhelal Svecla) rekao je da će Policija Kosova od 1. novembra početi da sprovodi plan Vlade Kosova za automobile sa srpskim tablicama koji saobraćaju u zemlji.

Ovaj plan – u tri faze – počinje da se sprovodi od 1. novembra do 21. aprila 2023. godine.

Ministar odbrane Srbije Miloš Vučević je za televiziju Happy 1. novembra rekao da je Vučić kao vrhovni komandat izdao naredbu vojsci Srbije da bude u pripravnosti, da podigne nivo borbene gotovosti na onaj nivo da može da odgovori na svaki zadatak.

"Srbija je ozbiljna država, preduzima odgovornost za sve moguće probleme", rekao je Vučević za Happy.

On je naveo i da je 1. novembra ujutro izdata prva opomena Srbinu za tablice.

"Kad Srbija priča o miru i stablinosti to ne znači da smo mi slabi, da mogu da nas malteritraju i ponižavaju. Ono što treba da se zna narod jeste da je vojska Srbije mnogostruko jača nego što je bila, zaslužuje respekt i postupa u skladu na državnih vrhom. Treba da radimo na većoj popunjenosti, jačem naoružanju, obuke rezervnog sastava. Mi se ne spremamo za rat, ali ne možemo biti potpuno nepripremljeni za sve što se dešava", rekao je Vučević.

Registarske tablice koje izdaju srpske vlasti, Priština smatra nelegalnim, ali su se do sada tolerisale na severu Kosova.

Plan Vlade Kosova objavljen je 28. oktobra, iako je ranije postojala odluka da je 31. oktobar bio rok za preregistraciju automobila sa srpskim tablicama u RKS.

Posle opomene, druga faza plana registarskih tablica predviđa kaznu od 150 evra za vlasnike automobila sa takvim tablicama, počev od 21. novembra do 21. januara.

Prema odluci Vlade, kasnije će se koristiti probne registarske tablice, a posle 21. aprila automobili sa ovim tablicama neće moći da saobraćaju na Kosovu.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova 31. oktobra je Radiju Slobodna Evropa (RSE) rečeno da će svi vlasnici automobila sa srpskim tablicama moći da koriste pogodnosti preregistracije automobila na RKS registarske oznake do 30. marta.

O uništenju ukrajinskih civilnih brodova za prevoz žita pročitajte OVDE.

Izvor: RSE

Bonus video

 

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA