Najnovije

DR IVAN PAJOVIĆ: Evropa protiv Rusije nema nikakvu šansu u energetskom ratu

Energetska kriza u Evropi, o kojoj se zbog toplog oktobarskog vremena relativno malo govorilo u zapadnim medijima, ponovo počinje da se vraća na naslovne strane. Panika oko visokih cena gasa malo je utihnula, ali i to je bilo kratkotrajno. Proteklih dana berzanske cene gasa u Evropi porasle su za skoro 40 odsto i premašile 1.350 dolara za 1.000 kubnih metara.

Piše: dr Ivan Pajović

Iz ovog razloga na Zapadu ne miruju, kako vlasti, tako i mediji. Britansko izdanje lista The Economist analiziralo je sve moguće scenarije koje bi Evropska unija mogla da primeni u borbi protiv Rusije na energetskom tržištu. Zaključak koji su doneli je da EU nema nikakve šanse protiv Moskve.

Analitičari su pretpostavili tri scenarija razvoja događaja na energetskom tržištu 2023. godine. Sva tri scenarija su pesimistična za evropsku ekonomiju.
Prvi i najnegativniji scenario za EU podrazumeva sveobuhvatni energetski rat, na koji rusko rukovodstvo može da se odluči ukoliko ima u planu da brzo okonča takozvanu specijalnu vojnu operaciju, to jest ratna dejstva na teritoriji Ukrajine. U ovom slučaju Gazprom bi mogao potpuno prekinuti isporuke gasa preko izvozne linije gasovoda Turski tok, čime bi se zemlje Južne Evrope bile lišene za još 15 milijardi kubnih metara gasa. Po Srbiju bi takav scenario mogao biti veoma nepovoljan. Dalje, predviđa se mogućnost da ruska vojska uništi dva podvodna gasovoda koji povezuju EU i Veliku Britaniju sa norveškim gasnim poljima. Na taj način bi se Evropi uskratilo još 55 milijardi kubnih metara gasa i ona bi pred takvim pritiskom morala da „kapitulira”. Povrh svega, Rusija bi mogla ubediti zemlje OPEK-a da dodatno smanje proizvodnju nafte za još jedan do dva miliona barela dnevno. Posle toga od takozvane evropske solidarnosti ne bi ostalo ni traga.

Drugi scenario podrazumeva da Rusija blokira tranzit gasa kroz Ukrajinu i zaustavi ruski izvoz tečnog naftnog gasa u Evropsku uniju. U ovom slučaju Evropa bi izgubila oko 25 milijardi kubnih metara gasa, a Rusija ne bi nanela štetu norveškom energetskom sistemu. Ovakav scenario bi smanjio prihode Moskve od gasa, ali bi naglo mogao povećati troškove evropskih energetskih kompanija za uvoz gasa, uglja i mazuta. Kao rezultat toga, ruske kompanije koje izvoze naftu i ugalj bi ostvarile dodatne  kapitalne dobiti.

Treći scenario podrazumeva da Rusija neće preduzeti ništa i prosto bi sa strane hladnokrvno posmatrala pogoršanje situacije u svim zemljama Evroopske unije. Evropa od decembra uvodi embargo na rusku naftu, a do kraja godine će sebi uskratiti 84 milijarde kubnih metara gasa, što je približno 17% njene godišnje potrošnje.

S obzirom na nemogućnost supstitucije ruskih energetskih resursa u narednih nekoliko godina, evropska industrija je osuđena na sporo odumiranje, a stanovništvo na udar dodatnog povećanja troškova života i pad životnog standarda.

Sve što je rečeno ne dolazi kao podatak iz ruskih, već iz zapadnih medijskih izvora. Ukoliko njihova sredstva informisanja otvoreno i neskriveno pred javnošću govore o opasnostima od „poraza u energetskom ratu”, jasno je da je situacija veoma kritična i da Evropi zaista nailazi veoma teška i neizvesna zima.

Ostale tekstove Ivana Pajovića čitajte OVDE.

Izvor: Pravda
 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA