Najnovije

Krvavi tragovi američkih generala

Ugledni američki list "Vašington post" nedavno je objavio temeljan izvještaj o ulozi penzionisanih visokih vojnih američkih činova u zemljama sa nedemokratskim režimima i kandidovao pitanje kako se desilo da kolijevka demokratije regrutuje svoj kadar za potrebe struktura koje slove za najveće neprijatelje demokratije.

U autorskom tekstu za Srnu, kojeg prenosimo u cijelosti, ekspert za borbu protiv terorizma DŽevad Galijašević analizira izvještaj u formi istrage koju su sproveli novinari ove kuće, te koja su se sve imena iz američkog vojnog establišmenta našla na spisku saradnika represivnih režima i kolika je cijena aranžamana koji je podrazumijevao intrige, ratove i smrt:

BUDŽET IMPRESIVAN, ZADACI INTRIGANTNI

Javnost je obaviještena da penzionisani američki generali, dijeleći iskustvo na novim pozicijama, prećutno podržavaju destruktivnu spoljnu politiku zemalja u kojima su angažovani.

Za te usluge zemlje Bliskog istoka obezbijedile su impresivne budžete.

Nije tajna da vlade brojnih zalivskih monarhija već dugo promovišu svoje interese u Vašingtonu preko američkih političkih i javnih ličnosti, političkih tehnologa i zaposlenih u konsultantskim i istraživačkim centrima.

Nije tajna ni da se lobističke aktivnosti velikodušno nagrađuju.

Ono što jeste novina je da su tokom protekle decenije bliskoistočne zemlje pokazale interesovanje za saradnju sa visoko kotiranim američkim vojnicima zbog stručnosti, ali i političkog uticaja, pokušavajući da na taj način ojačaju bezbjednosna partnerstva sa Pentagonom.

Većina penzionisanih američkih vojnika rade kao konsultanti za unapređenje rada oružanih snaga, sprovođenje zakona i unapređenje rada specijalnih službi u Saudijskoj Arabiji, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i drugim Zalivskim monarhijama.

NJihova uloga u političkom životu je velika, iako se o tome malo ili nimalo javno govori.

ULOGA U JEMENSKOM GRAĐANSKOM RATU

Nameće se pitanje uloge američkih generala u krojenju bezbjednosne politike zalivskih zemalja, koja je, ako je suditi po izvještajima UN, rezultirala ne poštovanjem, već brutalnim kršenjem ljudskih prava.

Prema podacima UN, zahvaljujući razmjeni obavještajnih podataka, političkoj podršci američke vlade i "neimenovanih savjetnika", Saudijska Arabija i UAE intervenisale su u jemenskom građanskom ratu, što je dovelo do katastrofalnih posljedica, globalne humanitarne krize i smrti hiljade civila.

Na teret američkih obavještajnih agencija stavljeno je i ubistvo novinara "Vašington posta" Kamala Kašogija u prostorijama konzulata Saudijske Arabije u Istanbulu.

Kada je riječ o ulozi američkog Kongresa u slanju penzionisanih visokih oficira u zemlje Zaliva, treba reći da ovo tijelo dozvoljava penzionisanim vojnicima, kao i rezervistima rad za strane vlade ukoliko su prethodno dobili odobrenje komande za neku vrstu oružanih snaga i Stejt departmenta.

Međutim, praksa pokazuje da odgovarajući biro Stejt departmenta djeluje kao odjeljenje za pečatiranje koje formalno daje dozvole gotovo svima koji to zatraže.

RAZOTKRIVENE TAJNE

Američka Vlada je godinama držala u tajnosti sve informacije o ovoj praksi, uključujući spisak zemalja koje zapošljavaju najviše penzionisanih američkih vojnika, kao i finansijske obligacije.

Da bi osvijetlio ovo pitanje, "Vašington post" je tužio savezno vazduhoplovstvo, mornaricu, marince i Stejt department u skladu sa Zakonom o slobodi informacija.

Nakon dvogodišnje pravne bitke u septembru ove godine američki Okružni sud presudio je u korist medijske kuće i naložio Vladi da objavi sve finansijske i administrativne dokumente.

Kao rezultat toga, publikacija je dobila više od 4.000 stranica dokumenata, uključujući slučajeve penzionisanih vojnika, mornara, vazduhoplovaca i marinaca.

Analiza navedenih dokumenata pokazuje da je više od 500 penzionisanih američkih vojnika, uključujući predstavnike Vrhovne komande, od 2015. godine, po odobrenju vlade SAD, radilo za strane vlade, uglavnom u zemljama sa nedemokratskim režimom.

Materijali takođe otkrivaju da plate koje dobijaju američki profesionalci često dostižu šest, a ponekad i sedam cifara - mnogo više nego što većina američkih vojnika zaradi tokom službe.

IMPOZANTAN SPISAK PLAĆENIKA

Na spisku visoko plaćenih vojnih savjetnika našli su se i penzionisani general marinaca DŽejms L. DŽons, savjetnik za nacionalnu bezbjednost predsjednika Baraka Obame i penzionisani general Vojske Kit Aleksander, koji je u vrijeme predsjednikovanja Obame i DŽordža Buš, bio na čelu Agencije za nacionalnu bezbjednost. DŽons posjeduje dvije konsultantske firme u Virdžiniji "Ironhand Securiti LLC" i "Jones Group International LLC".

Penzionisani general je 2016. godine dobio odobrenje SAD za savjetovanje Ministarstva odbrane Saudijske Arabije, a već 2017. godine okupio je tim od desetak bivših visokih zvaničnika Pentagona, uključujući Vilijama Koena, nekadašnjeg ministra odbrane u administraciji Klintona.

NJegove kompanije, na šta ukazuju materijali, rade nesmetano na zadatku savjetovanja Saudijaca o tome kako da reorganizuju strukturu svoje vojne komande.

SAJBER RATNICI

Još jedan visoki oficir koji je poslovao sa Saudijskom Arabijom je Kit Aleksander /70/, nekadašnji direktor Agencije za nacionalnu bezbjednost i prvi šef američke sajber komande.

NJegova konsultantska firma "Ironnet Cibersecurity" u julu je potpisala partnerstvo sa Saudijcima za otvaranje koledža za kibernetičku sigurnost princa Mohameda bin Salmana.

Koledž je osnovan uz podršku Sauda el Kahtanija, uticajnog pomoćnika prestolonasljednika i ubrzo je pozicioniran kao prva institucija u Kraljevstvu koja podučava tehnologijama vođenja sajber rata.

Vrijedi napomenuti da je Kahtani vodio operacije kibernetičke zaštite koje su bile usmjerene na kritičare i neprijatelje prestolonasljednika širom svijeta, uključujući pomenutog novinara Kamala Kašogija.

Tokom istrage "Vašington post" je otkrio da se mnogi vojni penzioneri zapošljavaju u inostranstvu, a da o tim aktivnostima uošte nije obaviještena američka vlada.

Dopisnici publikacije pronašli su na portalu "Linktin" /LinkedIn/ mnoštvo penzionera koji su objavili podatke o radu na ugovor sa oružanim snagama zemalja Persijskog zaliva, ali za koje ne postoje podaci o odobrenju saveznih vlasti.

KRVAVI TRAGOVI

Pentagon i Stejt department nemaju mehanizam za otkrivanje takvih slučajeva, osim ako prekršioci pravila ne privuku pažnju javnosti, kao što se dogodilo Majklu Flinu, koga je FBI uhvatio u sumnjivim kontaktima sa ruskim ambasadorom u SAD.

Tako su dugi niz godina američki veterani dobijali unosan posao u zemljama poznatim po svojim nedemokratskim režimima, ne doprinoseći promovisanju i zaštiti ljudskih prava, već, naprotiv, pogoršavajući situaciju, suočavajući interese zemalja arapskog svijeta i angažujući ih u krvavim sukobima na Bliskom istoku.

A američki zvaničnici su prećutno odobravali ovu aktivnost i borili se da je zadrže u tajnosti, istakao je Galijašević na kraju autorskog teksta.

Snimke uništavanja ukrajinskih tenkova kod Ugljedara pogledajte OVDE.

Izvor: Srna
 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA