Najnovije

POČELO JE! Ova država plaća ruski gas u rubljama

Ankara i Moskva dogovorile su plaćanje gasa u rubljama u septembru

Vladimir putin/ruski gas. (Foto: ria.ru)

Turska je počela da plaća deo pošiljki ruskog prirodnog gasa u rubljama, rekao je u utorak ministar energetike Fatih Donmez i najavio konkretne planove o realizaciji ruskog predloga da Turska postane baza za snadbevanje Evrope ruskim gasom.

U idućim mesecima udeo plaćanja u domaćoj valuti u trgovini energijom s Rusijom biće povećan, izjavio je ministar Donmez u razgovoru za televizijsku kuću "TRT Haber".

Ankara i Moskva dogovorile su plaćanje gasa u rubljama u septembru.

Većina međunarodnih energetskih ugovora podmiruje se u dolarima ili evrima, a Rusija je pod sankcijama zapadnih zemalja zbog invazije na Ukrajinu pa brojnim kupcima predlaže joj energente plaćaju u rubljama.

Turska pokušava da podstakne trgovinu u lirama kako bi podržala domaću valutu, oslabljenu neortodoksnom monetarnom politikom. Turska centralna banka snižava kamatne stope uprkos visokoj inflaciji.

Na pitanje o predlogu ruskog predsednika Vladimira Putina da Turska postane centar za trgovinu prirodnim gasom, Donmez je rekao da će Ankara do kraja godine izraditi detaljni plan i da bi mogla održati konferenciju za dobavljače i kupce.

Ruski predsednik predložio je u oktobru da Turska postane baza i alternativna ruta za snadbevanje Evrope ruskim gasom nakon što su gasovod Severni tok 1 i 2 u Baltičkom moru oštećeni u eksplozijama. Turski predsednik Tajip Erdogan rekao je da se slaže s tom idejom.

- Mogli bismo organizovati međunarodnu konferenciju o gasu, možda u januaru ili februaru, kako bismo okupili dobavljače gasa i zemlje uvoznice i saznali što o tome misle i potom uskladiti naše daljnje poteze - rekao je Donmez.

Vode se žestoke borbe za Donjeck i Herson! Više o tome pročitajte OVDE.

Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA