Najnovije

OVOGA SE ŠIPTARI I NATO PLAŠE: Srbija da traži pomoć od Rusije u borbi za očuvanje KiM

Srbija u skladu sa diplomatskim sporazumom koji je potpisan 24. septembra 2022. godine sa Ministarstvom spoljnih poslova Ruske Federacije treba zvanično da  zatraži pomoć i uključivanje Rusije oko zaštite naših sunarodnika na KiM, kao i oko očuvanja teritorijalnog integriteta naše zemlje, kaže Ivan Kostić iz Dveri.

Bivši ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković i ministar spoljnih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov su prošle godine potpisali sporazum oko koordinisanih aktivnosti na polju međunarodne politike.

- Smatramo da je došlo vreme da predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ministar Ivica Dačić napokon urade nešto kada su u pitanju mogućnosti oko angažovanja Rusije u međunarodnim pregovorima u kojima učestvuju predstavnici SAD i Evropske unije, a koji gotovo uvek brane interese albanske strane – kaže on.

Kostić objašnjava da naše državno rukovodstvo treba da iskoristi tačke tog sporazuma koje se tiču: Tematike Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju; Tematike Organizacije ujedinjenih nacija.

- Javnost u Srbiji je zabrinuta za bezbednost naših sunarodnika na Kosovu i Metohiji, za šta su najodgovornije snage bezbednosti pod pokroviteljstvom misije UNMIK-a u čijoj je nadležnosti ta oblast, a koje su se do sada pokazale izuzetno pasivne kada su pitanju incidenti nad srpskim življem. Naše državno rukovodstvo treba da inicira veće angažovanje i uključivanje Rusije oko međunarodnih pregovora koje treba vratiti pod okrilje Ujedinjenih nacija, pogotovo što su predsednik i premijerka Srbije rekli da će i zvanično tražiti dozvolu za povratak do 1000 pripadnika srpskih snaga bezbednosti na Kosovo i Metohiju, što je u skladu sa Rezolucijom 1244 UN – objašnjava on.

Kostić kaže da naši i ruski predstavnici u Ujedinjenim nacijama treba da zatraže puno sprovođenje Rezolucije 1244, a ako se to u što kraćem roku ne ostvari da podnesu Generalnoj Skupštini UN predlog nove Rezolucije o nesprovođenju Rezolucije 1244 UN (1999. g.).

RUSI OPET ZAPALILI KIJEV: Pogođene zgrade Vrhovne Rade i Službe bezbednosti - haos na ulicama (VIDEO/FOTO)

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA