Najnovije

VOJSKA SRBIJE MOŽE I MORA NA KOSOVO! Rezolucija 1244 vrlo jasna

Nakon istorijske najave predsednika Aleksandra Vučića da će Srbija tražiti da se srpska policija i vojska vrate na Kosovo - što omogućava Rezolucija Saveta bezbednosti UN 1244 - kako bi se zaštitila bezbednost Srba na KiM, kosovski političari otvoreno su zapretili ratom

Vojska Srbije. (Foto: mod.gov.rs)

Stručnjaci za bezbednost ocenjuju da Srbija ima pravo da traži vraćanje svojih snaga na Kosmet, dodajući da je takav zahtev od izuzetne važnosti.

Aljbin Kurti optužio je srpsku vladu da preti vojnom agresijom Kosovu, kao i da "Priština ne želi sukob sa Srbijom, ali da će na agresiju odgovoriti svom snagom koju ima". On je kazao i da se zvanični Beograd "ponaša kao i pre 23 godine".

- Srbija već nekoliko dana preti Kosovu agresijom. Predsednik i premijer Srbije pozivaju na povratak 1.000 vojnika, pozivajući se na Rezoluciju 1244 UN. Žele dvostruki korak unazad. Prvi je povratak u vreme Miloševića i rata. Drugi je da se pitanje Kosova vrati u UN i što dalje od EU. Srbija ne krije da želi da se vrati na Kosovo, odnosno da nastavi rat koji je izgubila. Militarizacija Srbije tokom godina dovela nas je do ovakvog stanja. Oni izdvajaju velike sume novca za vojsku i naoružanje - kazao je Kurti.

Oglasila se i potpredsednica Demokratske partije Kosova Vljora Čitaku, koja je istakla da "Vučić zna da srpska policija i vojska nikada više neće kročiti na Kosovo".

Poznati kosovski advokat Tom Gaši otišao je najdalje, pa je na Fejsbuku napisao je da su "Škije (pogrdan albanski naziv za Srbe) i Vučić zaboravili operaciju 'Oluja' i da se ona može ponoviti i na Kosovu"!

- Škije i zločinac Vučić su zaboravili "Oluju". Treba da se podsete da se lako može ponoviti i u albanskoj verziji. Vučić ništa nije naučio od svog duhovnog šefa Miloševića - napisao je Gaši u skandaloznoj objavi na Fejsbuku.

Poštovati Rezoluciju 1244

Ilija Kajtez, stručnjak za bezbednost, kaže za medije da je od izuzetne važnosti zahtev da se srpske snage bezbednosti vrate na sever Kosova. Te snage, dodaje on, ne bi izazvale rat, već bi održale mir i zaštitile sprski živalj na KiM.

- Kurti danima teroriše Srbe na Kosovu, bespravno hapsi, šalje do zuba naoružane pripadnike ROSU, drži naše ljude u strahu i stanju stalne pripravnosti za rat. Euleks i Kfor su već više puta dokazali da ne mogu da zaštite Srbe na Kosovu. I zato to treba da uradi država Srbija, naše snage treba da budu na KiM, Rezolucija 1244 je najstarija i krovna rezolucija, koja mora da se poštuje. Mi ne možemo poslati vojsku i policiju jednostranom odlukom, već nam treba dozvola komandanta Kfora. Ako je ne da, jasno je na čijoj su strani. Srbija deluje proaktivno i delima pokazuje da predaja nije opcija i da neće skrštenih ruku gledati kako se Srbi na KiM maltretiraju, prebijaju i zatvaraju - naglašava Kajtez.

Podsetimo, u obraćanju javnosti u subotu predsednik Vučić je otkrio da je usaglašen tekst kojim će biti upućen zahtev komandantu Kfora da obezbedi raspoređivanje pripadnika vojske i policije Srbije.

- Rezolucijom SB UN 1244 potvrđeno je da će dogovorenom broju srpskog vojnog i policijskog osoblja biti dozvoljeno da se vrati. Do sada sa Kforom nisu vođeni razgovori o povratku srpskog osoblja. To nije mogućnost, već je obaveza za Kfor. Nema iluzija da će oni naći bezbroj razloga, iako na to nemaju pravo, da kažu kako kontrolišu situaciju i da za tim nema potrebe - kazao je Vučić.

Aneks 2 rezolucije 1244

Član 4 Rezolucije 1244 UN predviđa mogućnost da se dogovorenom broju jugoslovenskog i srpskog vojnog i policijskog osoblja dozvoli povratak na Kosovo radi obavljanja dužnosti u skladu sa aneksom 2.

U Aneksu 2 piše da se to može desiti kao veza sa međunarodnom civilnom misijom i međunarodnim bezbednosnim prisustvom, za obeležavanje/čišćenje minskih polja, održavanje prisustva na mestima srpske kulturne baštine i održavanje prisustva na glavnim graničnim prelazima - stoji u aneksu dva Rezolucije 1244.

Izvor: Kurir

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA