Najnovije

EMIL VLAJKI: Hvataj se ribo, velika i mala

Ukrajina, slijedeći svoje SAD-NATO gospodare, izgubila je svaku moć logičkog zaključivanja. Priznala bi da Kosovo ima pravo da se odcijepi od Srbije i da se osamostali, ali to ne bi priznala Donjecku i Lugansku.

Tako je ukrajinski zastupnik, ujedno i član Parlamentarne skupštine Vijeća Europe Oleksij Gončarenko objavio da je pokrenuo peticiju da Ukrajina prizna nezavisnost Kosova.
U peticiji se od ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog traži da razmotri mogućnost priznavanja Kosova. Napominje se da su Kosovo priznale moćne zapadne zemlje, uključujući i Sjedinjene Američke Države, te da je Međunarodni sud pravde odlučio da proglašenje nezavisnosti Kosova ne krši međunarodno pravo.
Kako je najavio Gončarenko, ako peticija dobije 25.000 potpisa, predsjednik Zelenski mora definitivno odgovoriti. Kosovo se pridružilo zapadnim zemljama u osudi ruske invazije na Ukrajinu.
Gončarenko je krajem oktobra posjetio Kosovo.

Piše: Emil Vlajki

Zapad mijenja mamce sve dok Srbija jednom ne zagrize i odrekne se Kosmeta. Najnoviji mamac je francusko-njemački plan o Kosovu.
U tekstu prijedloga se predviđa da obje strane polaze od pretpostavke da nijedna od njih ne može predstavljati drugu u međunarodnoj sferi ili djelovati u njeno ime.
Jednaka prava Srbije i Kosova, poštovanje teritorijalnog integriteta i nepovredivost granica, priznanje državnih simbola i poseban aranžman za srpsku zajednicu na Kosovu, ključni su elementi prijedloga koji je na stolu u Prištini i Beogradu.

Mogućnost međusobnog priznanja ili članstvo Kosova u Ujedinjenim nacijama (UN), za šta se javno zalažu kosovski političari, ne spominju se u dokumentu.
Nekoliko izvora u Briselu i ključnim evropskim prijestolnicama je potvrdilo vjerodostojnost teksta.

Od kraja ljeta kada je predat stranama, ovaj prijedlog služi kao osnova za razgovore u susretima lidera u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa.
Na marginama samita EU-Zapadni Balkan, šef evropske diplomacije Žozep Borelj je novinarima potvrdio da su Kosovo i Srbija dobile ovu, ažuriranu verziju prijedloga plana koji je predložen u ljeto ove godine.

Stoga se u jednom paragrafu plana kaže da dok sadašnji osnovni sporazum (u slučaju da bude postignut) predstavlja važan korak normalizacije. Obje strane će nastaviti sa novim zamahom proces dijaloga koji predvodi EU, a koji bi trebalo da dovede do pravno obavezujućeg sporazuma o sveobuhvatnoj normalizaciji njihovih odnosa.
U tekstu se navodi da se strane slažu ovim dogovorom. Svjesne da su nepovrjedivost granica i teritorijalni integritet i suverenitet i zaštita nacionalnih manjina osnovni uvjeti za mir.
Također se navodi da se sporazum sklapa “polazeći od historijskih činjenica i ne dovodeći u pitanje različite poglede strana na fundamentalna pitanja, uključujući i statusna pitanja”.

Komentar

Ovaj prijedlog koji k'o fol ne spominje direktno priznanje Kosova od stane Srbije kao ni prijem ove lažne države u UN, vrijeđa inteligenciju srpskog naroda. Poruka Srbije Zapadu bi trebalo da bude:

„Srbija nije glupa. Ne samo da zna pročitati tekst, nego je u stanju i shvatiti smisao teksta. Vaš mamac je toliko vidljiv da bode oči. Na njega se ne bi uhvatili ni potpuni imbecili.“
Slijedeći mamac će biti prijedlog o formiranju Zajednice srpskih općina + ovaj njemačko- francuski plan.

Moja procjena u vezi Kosmeta je slijedeća:
Vučićeva miroljubivost je značajno doprinijela jačanju NATO države Kosova. Zapad smatra da ga još treba iskoristiti za nametanje sankcija Rusiji. Vučić ne želi ni po koju cijenu da uključi Rusiju u rješavanju kosmetskog pitanja, a bez učešća Rusije to vodi kapitulaciji. To, i zapadne investicije u Srbiji, taj dvosjekli mač jer su na toj osnovi ucjene vrlo efikasne, prisilit će Vučića da nametne sankcije. Nakon toga će biti zamijenjen nekim tko će, u prikrivenoj formi, priznati Republiku Kosova.

Što bi se reklo: „Daj Bože da se varam“.

NAPOMENA. Da je Vučić, pored izrazite inteligencije koju posjeduje, te pored njegovih zasluga za ozdravljenje ekonomije i jačanja vojske, bio našao neki način da Rusiju uključi u rješavanju kosmetskog pitanja, Srbija bi sačuvala svoj teritorijalni integritet, a sam Vučić bi bio jedna od najznačajnijih ličnosti u srpskoj historiji.

Ostale tekstove Emila Vlajkija možete videti OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA